11. 11. 2022, 16:30 | Vir: STA

Bodo s prilagojenim cepivom proti covidu-19 kmalu cepili tudi otroke nad 5 let?

Profimedia

Proizvajalci zatrjujejo, da so raziskave pokazale močan imunski odziv na podrazličice virusa, hkrati pa je prilagojeno cepivo enako varno kot izvirna cepiva.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je priporočila odobritev cepiva proti covidu-19 farmacevtskega podjetja Pfizer/BioNTech, ki je prilagojeno koronavirusni različici omikron, tudi za otroke, starejše od pet let, so sporočili iz agencije s sedežem v Amsterdamu.

Ema je že septembra odobrila posodobljeno cepivo proti covidu-19 omenjenega proizvajalca, ki deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot tudi proti podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron, agencija pa ga priporoča kot poživitveni odmerek za starejše od 12 let. Priporočilo za uporabo cepiva mora podati še Evropska komisija, kar pa velja za formalnost.

Profimedia

Prilagojeno cepivo je enako varno

Strokovnjaki pričakujejo s tem širšo zaščito pred različnimi različicami novega koronavirusa. Proizvajalci cepiva se pri tem sklicujejo na raziskave, ki so pokazale močan imunski odziv na podrazličici BA.4 in BA.5 pri ljudeh, starejših od 18 let, 30 dni po cepljenju. Prilagojeno cepivo se tudi dobro prenaša in je enako varno kot izvirno cepivo, so še navedli.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.