N.Z. | 14. 9. 2020, 11:24

Se Kitajci igrajo z ognjem? Potihoma so cepili na stotisoče ljudi!

profimedia

Trenutno se v svetu razvija 211 različnih cepiv za covid-19, od katerih jih je 9 že v tretji fazi raziskovanja. Kar štiri od teh devetih razvijajo kitajska podjetja.

Z enim od teh cepiv je kitajsko državno podjetje Sinopharm do danes potihoma cepilo že več kot stotisoče kitajskih prebivalcev. Kitajska zakonodaja takšne 'bližnjice' namreč omogoča, če gre za 'izredna stanja'.

Da so vsakršnje bližnjice na področju cepiv in zdravil nevarne, pa dokazujejo naslednji 'spodrsljaji' taistih podjetij, ki so vpletene v dirko za cepivo.

Inštitut Wuhan, ki je del skupine Sinopharm, je npr. leta 2018 prodal kar 400.00 neustreznih cepiv za več vrst bolezni, zaradi česar je bilo tako podjetje kot devet zaposlenih kaznovanih z globo.

Pri razvoju cepiva je nadvse agresivno tudi podjetje Sinovac. Odločili so se, da bodo svoje cepivo preizkusili na 90 odstotkih svojih zaposlenih (t. j. 3000 ljudeh). Med njimi je tudi glavni izvršni direktor. Podjetje Sinovac se je v preteklosti že soočalo s podkupovanjem kitajskega uradnika, ki je bil med leti 2002 in 2014 odgovoren za odobritev zdravil.

Znano je tudi, da so kitajske oblasti že odobrile cepljenje kitajskih vojakov s cepivom CanSino Bilogicsa, še poroča Jutarnji list.

O tem, kako prehitro se stvari z razvijanjem cepiva dogajajo na Kitajskem, jasno pričajo ocene izvršnega direktorja ameriške Fundacije za razvijanje cepiva Petra Halea, ki pravi, da bi lahko bili 'dve tretjini svetovne populacije cepljeni šele do sredine leta 2023, a le pod pogojem, da bi svetu uspelo razviti cepivo z vsaj 75-odstotno učinkovitostjo'. Šele to bi bilo po mnenju Halea lahko dovolj, da bi se končala pandemija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.