N.Z. | 17. 4. 2020, 13:37

Se potem, ko ste že preboleli covid-19, lahko še enkrat okužite s koronavirusom?

profimedia

Govorice o tem, da so se ozdravljeni še enkrat okužili z novim koronavirusom, krožijo, odkar je svet prvič izvedel za izbruh skrivnostne nove pljučnice na Kitajskem. Da bi zadevi prišli do dna, so pri Independent o tem povprašali virologe, torej tiste strokovnjake, katerih specialnost so prav virusi in virusne okužbe.

Izkazalo se je, da za takšne trditve v resnici ni dokazov.

Pa vendar v medije po svetu prihajajo novice o posamičnih primerih, pri katerih so tudi po ozdravitvi testi pokazali, da so pozitivni. Med drugim so v Južni Koreji zabeležili kar 141 takšnih primerov v zadnjih nekaj mesecih, manjše število teh primerov pa je najti tudi v statistikah iz Wuhana.

Možnost ponovne okužbe seveda ni nekaj minornega. V kolikor je to zares mogoče, bi to dejstvo kaj lahko znatno vplivalo na strategije držav, ki se spopadajo z izbruhom bolezni v svoji državi.

Ker so posledice takšnih informacij lahko nadvse daljnosežne, seveda o tem ne gre brati novičke v medijih, temveč o tem raje vprašati stroko.

Napačne interpretacije

Ena od vidnejših strokovnjakinj na tem področju je virologinja in raziskovalka dr. Angela Rasmussen. Ta je za Independent povedala, da je posredi napačna interpretacija podatkov iz poročil o okuženih.

»Teste, ki jih uporabljamo za zaznavanje okužbe z novim koronavirusom, so občutljivi tudi na prisotnost genetskih ostankov virusa, kar pomeni, da ne gre nujno za žive viruse, ki bi se lahko prenašali na druge ljudi. Te stvari so nam dobro znane tudi iz okužb z drugimi virusi, saj pri že ozdravljenih pogosto zaznavamo genetske sledi že minule infekcije, ne da bi zato bili še naprej kužni,« je povedala.

Povedano drugače: človek, ki je prebolel covid-19, v sebi kaj lahko še naprej nosi sledi okužbe, kar pa ne predstavlja nevarnosti, da bi še enkrat zbolel ali okužil koga drugega.

Doktorica Rasmusseun, ki raziskuje podobnosti med infekcijami kot je ebola in covid-19, še dodaja: »Zaenkrat ni do nas prišla še nobena znanstveno potrjena informacija, ki bi dajala slutiti, da bi se minula infekcija lahko reaktivirala ali pa, da bi že ozdravljeni lahko še enkrat zbolel ali postal kužen.«

Medtem v Južni Koreji in v svetu

V Južni Koreji, kjer so se temu vprašanje bolj podrobno posvetili, se s tem področjem zavzeto ukvarja Jeong Eun-kyeong. Glede primerov, ki so jih v svojih poročilih zaznali, pa ta hip ne želi povedati več, saj stvari še ni niso dovolj jasne. V zraku je le nekaj teorij, med katerimi se teorija ’reaktivacije’ virusa zdi verjetnejša od teorije o ponovni okužbi, a tudi za to še ni pravih dokazov.

Nekateri eksperti medtem opozarjajo, da gre v primerih ponovnih pozitivnih testov lahko za tudi za napačne rezultate, saj aktualni testi niso 100-ostotni.

Ena od pomembnejših študij, ki so v teku te dni, in se dotika tudi dotične problematike, pa je velika študija Mayo Clinic, ki je pod drobnogled vzela prav plazmo tistih, za katere se zdi, da se je ’okužba’ ponovila, saj upajo, da bi njihova že izdelana protitelesa lahko delovala spodbudila ustrezen imunski odziv tudi pri drugih okuženih.

»Ta študija nam sicer ne bo razkrila, na kako dolgotrajno imunost lahko ozdraveli računajo, nam pa lahko pove, kako učinkovit je bil človekov imuno sistem pri uničevanju virusa. Še vedno namreč ne vemo, ali je imunskemu sistemu uspelo virus uničiti ali zgolj nevtralizirati,« ve ob tem povedati dr. Elitza Theel iz Mayo klinike. »Lahko pa že rečem, da imajo posamezniki, ki so okužbo že preboleli, znatno nižje možnosti, da bi ponovno zboleli, kot tisti, ki v svoji krvi še nimajo protiteles.«

Raziskave so skratka še v teku, zato bomo več o teh perečih vprašanjih izvedeli v naslednjih nekaj tednih in mesecih, kar pomeni, da bomo na Metropolitanu o tem zagotovo še pisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.