11. 8. 2022, 10:03 | Vir: STA

Jeseni prihaja prilagojeno cepivo proti omikronu: se vam splača čakati nanj? TEJ skupini ne

Profimedia

V prihodnjih mesecih se obeta nova zaščita, prilagojena zadnjim različicam virusa, ki so najbolj nalezljive. A strokovnjakinja opozarja, da za nekatere ni priporočljivo, da špekulirajo s tem, kdaj se odpravijo po poživitveni odmerek.

Evropska agencija za zdravila (Ema) namerava jeseni odobriti cepivo podjetja Pfizer/BioNTech, ki je prilagojeno za zaščito pred podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron. Omenjeni podrazličici namreč povzročata nov val okužb po svetu.
 
Ema je v začela pregled prilagojenega Pfizerjevega cepiva, ki sta bolj prenosljivi in se bolj uspešno izogibata imunskemu sistemu kot prejšnje različice virusa. Zaradi novega vala okužb, ki sta ga podrazličici povzročili, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) julija opozorila, da pandemije še zdaleč ni konec.

"Ema pričakuje, da bo prejela vlogo za prilagojeno cepivo BA.4/5, ki ga je razvil Pfizer/BioNTech in ki bo jeseni ocenjena za morebitno hitro odobritev," je povedal tiskovni predstavnik Eme.

To bi se zgodilo kmalu po pričakovani odobritvi dveh drugih prilagojenih cepiv podjetja Pfizer/BioNTech in konkurenčnega podjetja Moderna, ki sta usmerjeni proti prvotni različici virusa in prejšnji podrazličici omikrona BA.1, je še dejal tiskovni predstavnik.

Podjetji Pfizer in Moderna sta 22. julija vložili ločeni vlogi za odobritev teh cepiv, ki bi lahko bila odobrena že septembra.

Starejši od 80 let naj se z drugim poživitvenim odmerkom cepijo takoj

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović medtem starejšim od 80 let in ljudem z resnimi kroničnimi boleznimi predlaga, da ne odlašajo s poživitvenim odmerkom. 

Cepljenje s četrtim odmerkom oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva zato priporoča ljudem, ki so v posebni nevarnosti za hud potek bolezni, to so predvsem starejši od 80 let in tisti z resnimi kroničnimi boleznimi. Podatki kažejo, da je cepljenje s četrtim odmerkom v tej skupini pametno, saj ščiti pred težjim potekom bolezni.

Tej skupini Beovićeva priporoča cepljenje takoj. Manj strogo priporočilo velja za starejše od 60 let.

Profimedia

Med ogroženimi kroničnimi bolniki je izpostavila onkološke, ki jemljejo visoke odmerke kortikosteroidov, ter ljudi s sladkorno boleznijo in povišanim krvnim tlakom. Poudarila je, da avtoimunske bolezni niso kontraindikacija za cepljenje, nasprotno, pametno je, da se ti bolniki cepijo.

Prvi poživitveni odmerek Beovićeva priporoča vsem, medtem ko drugi pri mlajših ni potreben. Bo pa cepljenje za celotno populacijo verjetno smiselno v jesenskem času, skupaj s cepljenjem proti gripi.

Med prvim in drugim poživitvenim odmerkom naj preteče tri mesece. Sme se sicer cepiti prej, vendar je to obdobje, v katerem stroka pričakuje, da zaščita upade do te mere, da je ponovno cepljenje smiselno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.