Seznam najbolj toksične zelenjave in sadja: poleti to jemo vsak dan, a je polno pesticidov

28. 6. 2025, 07:00 | Uredništvo
Seznam najbolj toksične zelenjave in sadja: poleti to jemo vsak dan, a je polno pesticidov (foto: Metropolitan)
Metropolitan

Poleti številni uživamo v obilici sadja in zelenjave, a tudi tukaj je treba biti previden.

Sadje in zelenjava sta zagotovo ključni del zdrave prehrane, a pogosto pozabimo na nekaj pomembnega: ta živila morajo biti varna za uživanje, kar pomeni, da so čista in da ne vsebujejo pesticidov, poroča portal Slobodna Dalmacija. Tako nevladna organizacija Delovna skupina za varstvo okolja (EWG), ki si prizadeva za bolj zdravo okolje, vsako leto (že od leta 20024) objavi lestvico konvencionalno pridelanih živil z največ ostanki pesticidov oziroma seznam s pomenljivim imenom "Umazanih 12."

Grozdje si "zasluži" neslavno pozornost

"Letos je bilo ugotovljeno, da je 75 odstotkov vseh analiziranih vzorcev konvencionalnega svežega pridelka vsebovalo ostanke potencialno škodljivih pesticidov," navaja EWG. "Pri izdelkih s seznama ‘Umazanih 12’ pa je kar 95 odstotkov vzorcev vsebovalo pesticide," poroča CNBC. Jagode in špinača sta ponovno zasedli prvi dve mesti na letošnjem seznamu. Posebno pozornost pa si žal zasluži tudi "velik skok" grozdja, ki se je povzpelo za nekaj mest.

Seznam sadja in zelenjave z največ ostanki pesticidov:

  1. Jagode

  2. Špinača

  3. Ohrovt in kodrolistnati ohrovt

  4. Grozdje

  5. Breskve

  6. Hruške

  7. Nektarine

  8. Jabolka

  9. Paprike (sladke in pekoče)

  10. Češnje

  11. Borovnice

  12. Zelene stročje fižolčke

Fluor pod drobnogledom: koristen za zobe, a kakšni so stranski učinki?

Kaj lahko storimo?

  • Najprej si temeljito umijte roke, da bakterije in bacili ne preidejo na živila.

  • Najvarnejši in najpreprostejši način za umivanje sadja in zelenjave je ročno pod tekočo hladno vodo.

  • Sadje in zelenjavo je treba drgniti z rokami, da se odstranijo umazanija, pesticidi in mikroorganizmi s površine.

  • Če živila namakate, uporabite čisto posodo, ne pomivalnega korita, saj to pogosto vsebuje bakterije.

Ne uporabljajte detergentov ali belil, ker je lupina sadja in zelenjave porozna in lahko vsrka kemikalije. To lahko spremeni okus, teksturo in jih naredi nevarne za uživanje.

Lahko pa si tudi pomagate s kisom. Kis (jabolčni ali alkoholni) pomaga zmanjšati količino bakterij in pesticidov. Učinkovito je, če pol skodelice kisa zmešate s skodelico vode. Živila namakajte nekaj minut in nato spirajte s hladno vodo vsaj eno minuto. Dobro pa je vedeti, da lahko kis vpliva na okus in teksturo, predvsem pri mehkem sadju, če ga namakamo predolgo ali ne izperemo temeljito.

Vodi, s katero brišete tla, vedno dodajte žlico te začimbe: hiša bo zasijala kot še nikoli