Si je bolje umiti zobe pred jutranjo kavo ali po njej? Tole trdi stroka!

Zdrave rutine

22. 2. 2021, 10:21 | Zdravje

              Si je bolje umiti zobe pred jutranjo kavo ali po njej? Tole trdi stroka! (foto: profimedia) profimedia

Morda ste se davno tega odločili, da si je bolje sčetkati zobe takoj potem, ko spijete svojo jutranjo kavo. Konec koncev se to zdi najbolj logičen proaktivni ukrep za vzdrževanje ustne higiene. Žal bi se težko bolj motili.

Ena od jutranjih rutin, brez katerih si težko predstavljamo začetek dneva, je šalica močne črne kave.

Za kavo je sicer znano, da rado pušča madeže na zobeh, a tisto, kar je bolj zaskrbljujoče, je, da njena kislina načenja zobno sklenino. In zato ni vseeno, ali si zobe operete preden spijete svojo kavo ali po nje.

Pri Huffington Postu so za nasvet vprašali Christino Meiners, zobozdravnico iz neprofitne organizacije CommuniCare.

"Če so vaši zobje lepi in čisti, se bo nanje prijelo manj oblog, kar velja tudi za kavo," je bila jasna.

Če je torej najbolj optimalna rutina najprej umiti zobe in šele nato spiti kavo, pa je najslabše kar lahko storite, da si zobe umijete takoj po jutranji kavi. Zaradi njene kislosti boste stanje v ustni votlini znatno poslabšali. Stomatologi zato svetujejo, da pri obratnem vrstnem redu jutranjih ritualov. torej najprej kava in nato ščetkanje, počakate vsaj pol ure preden si umijete zobe.

"Vaša slina bo tako imela čas nevtralizirati kislino v ustih. V roku pol ure se razmere vrnejo v normalo, zato je ščetkanje takrat spet varno," je povedala Christina Meiners in dodala: "Lahko žvečite tudi žvečilko brez sladkorja. Tako boste stimulirali naravno zaščito ust. To je vaša lastna slina. In medtem ko čakate, da mine pol ure, si usta seveda lahko sperete z vodo. Že to bo pomagalo k bolj čistemu občutku v vaših ustih."