Kako dobro smo pripravljeni na potencialno pandemijo? Odgovor vam ne bo všeč!

Simulacija iz leta 2018

4. 3. 2020, 10:44 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Kako dobro smo pripravljeni na potencialno pandemijo? Odgovor vam ne bo všeč! (foto: profimedia) profimedia

Kaj bi se zgodilo, če bi globalna kriza zaradi novega koronavirusa prerasla v pandemijo? Pri Independent so se spomnili nedavne simulacije, ki je pokazala, da človeštvo na to ni najbolje pripravljeno.

Ljudje bi ne bili ljudje, če ne bi že kdaj prej pomislili na najhujše in se skušali na to že pripraviti. Tako so pred dvemi leti, torej leta 2018, kreirali simulacijo, s katero so želeli preveriti, kako bi se mednarodna skupnost odzvala na skupno nevarnost, npr. pandemijo virusa.

Izkazalo se je, da smo na takšen izziv povsem nepripravljeni.

Raziskovalci pri ameriškem varnostnem inštitutu Johns Hopkins Centre for Health Security so staknili glave s političnimi eksperti in izbranimi vladami, da bi pod drobnogled vzeli pripravljenost na potencialno katastrofo večjih razsežnosti. Realistično zasnovani vaji so dali ime Clade X in jo zagnali maja 2018. Simulacija se je nato odigrala v realnem času.

Pa rezultat?

150 milijonov mrtvih po celem svetu, od tega najmanj 15 do 20 milijonov mrtvih v ZDA. Ker so v simulaciji predvideli tudi možnost, da bi človeštvo ne uspelo najti cepiva za virusno okužbo, je smrtni davek narasel celo do 900 milijonov mrtvih, kar je 10 odstotkov celotne populacije.

Dr. Eric Toner, strokovnjak za globalno zdravstveno varnost in snovatelj simulacije Clade X, je za Business Insider povedal: "Mislim, da smo se naučili, da tudi največji poznavalci, najbolj izkušeni in najbolj zavzeti javni uslužbenci, ki imajo za seboj lepo bero izkušenj z delovanjem v krizi, na takšno situacijo niso bili pripravljeni. Pa temu ni tako zato, ker bi ne bili dovolj dobri ali pametni ali zavzeti. Gre zgolj za to, da ne premoremo skupnega sistema za delovanje, ki bi bil kos krizi takšnih razsežnosti."

Clade X je bil zasnovan na premisi pandemije z virusom, katerega stopnja smrtnosti ni bila pretirano visoka, prav tako je šlo za zgolj zmerno nalezljivo 'bolezen', ki se je širila tako kot SARS leta 2002 in 2003. Slednjega so se ljudje večinoma nalezli po klinikah in bolnicah. Fiktivni virus v simulaciji Clade X naj bi (kar navajamo zgolj kot zanimivost) ustvarila izmišljena teroristična skupina Svetlejša zora, katere namenj je bil zmanjšati številčnost populacije. Scenarij torej še zdaleč ni identičen situaciji, ki jo spremljamo zadnjih nekaj tednov po svetu.

Isti varnostni inštitut je pred to simulacijo preveril še dva scenarija. Preigrali so možnost pandemije ob pojavu črnih koz leta 2001 in 2005. Rezultat? Končalo se je z enormnimi zalogami cepiv za črne koze po svetu.

Zaključek?

Toner in njegov tim verjamejo, da so preigrani scenariji pokazali na šibke točke globalnega zdravstvenega sistema. Ob eni od prilik je dr. Toner povedal: "Svet ni sposoben najti cepiva za novo odkriti patogen v roku nekaj mesecev, temveč najhitreje v roku nekaj let ali desetletij. Prav tako globalno ne premoremo dovolj javnih kapacitet, s katerimi bi lahko nadzirali izbruh, da bi ta ne prerasel v pandemijo. In zgodilo se bo. Samo tega še ne vemo, kdaj. Če bi nam vsaj bili pripravljeni prisluhniti."

In dve leti kasneje ...

Bi dr. Tonerju in njegovemu timu prisluhnili danes?