Sistemski šok - odvajanje od Facebooka

8. 1. 2014, 09:11 | Zdravje | Vir: Playboy

              Sistemski šok - odvajanje od Facebooka (foto: Dan Saelinger) Dan Saelinger

Odvajanje od Facebooka je neverjetno mučen postopek. A tu je nova metoda z električnim potencialom!

Kako zelo si želite ozdraviti odvisnost od nenehnega preverjanja novosti na Facebooku? Vas bolečina pozitivno motivira? Potem všečkajte izum Roberta R. Morrisa in Dana McDuffa z univerze MIT, ki sta odkrila ultimativno rešitev za odvisnike od družbenih omrežij: Pavlov Poke ali po naše Pavlov dregljaj.

Tipkovnica je povezana z napetostnim mehanizmom in spletna aplikacija budno spremlja vaše internetno pohajkovanje. Če zazna, da že predolgo visite na Facebooku – zap! – vas strese. A brez skrbi, moč dregljaja je le tolikšna, da je »neprijetna, ne pa tudi nevarna «. Psiholog Ivan Pavlov, po katerem je izum dobil ime, bi bil vsekakor ponosen.

»Film Peklenska pomaranča je bil vsekakor ključen navdih,« pravi Morris. »Me je pa prav tako pritegnila začetna scena filma Izganjalci duhov s prikazom odzivanja na šoke.« Morrisov in McDuffov eksperiment je morda ravno tista skrajnost, kakršno današnji spletni pohodniki potrebujemo pri odpravljanju te neprijetne odvisnosti. Kar četrtino časa na spletu namreč porabimo za skakanje po družbenih medijih, številka pa še drastično narašča.

Sorodne študije dodajajo, da stiki prek družbenih omrežij delujejo na iste dele možganov kot droge in alkohol, četudi je dražljaj tu psihološkega in ne fizičnega izvora. V bradfordskem zdravstvenem centru v Pennsylvaniji so nedavno odprli prvo bolnišnično kliniko za zdravljenje spletne odvisnosti v ZDA. Desetdnevno zdravljenje obsega intenzivno multimedijsko detoksikacijo in psihiatrične analize. Tu pa se pojavi tudi prva ovira: pojava tovrstne odvisnosti notorično počasno Združenje psihiatrov Amerike uradno še ni potrdilo [prav imate, tudi naše ultra hitro zdravstvo je enako učinkovito].

Kar pomeni, da amerikanski e-zadetek za odvajanje na tej kliniki plača 14 tisoč baksov iz svojega žepa.

Morris, ki končuje doktorat iz tovrstnih odvisnosti, pravi, da Facebook uporablja nenormalno visok stimulans, s katerim nas drži v odvisnosti.

»Dober primer so sladkarije. Vsebujejo na tone sladkorja in soli, ki se ju telo navadi in po njima hrepeni – a ponujeno v oblikah, ki jih ni najti nikjer v naravi. Podobno Facebook izkorišča našo naravno potrebo po socialnem sprejetju in potrditvi, a to počne pretirano, nenaravno. V resnici vas ljudje, če niste ravno zvezdnik, ne bodo pohvalili za vsako stvar, ki jo naredite. Zdaj pa za to obstaja aplikacija.«

Morrisa preseneča, koliko ljudi je že zaprosilo za šokantno napravo, a z McDuffom tega izuma ne nameravata prodajati. »Očitno obstaja precejšnje povpraševanje po takšni pomoči,« pravi Morris. »To je znak, da je odvisnost od Facebooka bolj razširjena, kot mislimo. Ali pa so ljudje le večji mazohisti, kot smo si kdaj domišljali.«

Tekst: Damon Brown (prevod: Darjo Hrib)

Foto: Dan Saelinger