U. P. | 18. 10. 2024, 18:15

6 priljubljenih jedi lahko resno škoduje vašemu zdravju – ne jejte jih prepogosto!

Profimedia

S hrano in z izbiro ustreznih živil lahko močno vplivamo na svoje zdravje. Na ta način lahko tudi ohranjamo zdravje svojih arterij, kar je ključno za preprečevanje srčnih bolezni.

Arterije so krvne žile, ki prenašajo s kisikom bogato kri od srca do preostalega telesa. Če se na njihovih stenah začnejo nabirati maščobne obloge, pride do stanja, ki ga imenujemo ateroskleroza, v končni fazi pa lahko privede do zamašitve arterij in omejenega pretoka krvi.

Pravilna prehrana je eden izmed načinov, da to preprečimo. Nutricionistke Mary Sabat, Lisa Andrews in Susan Schachter so za portal SheFinds razkrile, katera hrana najbolj škoduje zdravju arterij.

1. Sirovi ocvrtki (ang. 'cheese puffs')

Profimedia

Ti prigrizki so na našem trgu za zdaj še redkost. So nekoliko podobni našemu koruznemu flipsu, znanim pod tržnim imenom Smoki, le da imajo dodane večje količine sira. So zelo škodljivi za arterije.

"Sirovi ocvrtki so pogosto pripravljeni z delno hidrogeniranimi olji, ki vsebujejo transmaščobe. Te transmaščobe povečajo raven slabega holesterola (LDL) in zmanjšajo raven dobrega holesterola (HDL), kar prispeva k nastanku oblog v arterijah," opozarja Mary Sabat.

Susan Schachter se strinja in dodaja: "Ne samo da so ti prigrizki visoko predelani, ampak vsebujejo tudi velike količine nasičenih in transmaščob. Redno uživanje lahko vodi do povišane ravni holesterola, vnetja arterij in kopičenja maščobnih oblog v arterijah."

2. Margarina in rastlinska olja

Profimedia

Margarine in rastlinska olja, zlasti hidrogenirana ali delno hidrogenirana, lahko zamašijo arterije, saj vsebujejo transmaščobe in nezdrave nasičene maščobe. Mary Sabat pojasnjuje, da nekatere margarine in rastlinska olja, čeprav se pogosto oglašujejo kot bolj zdrav nadomestek za maslo, vsebujejo visoko vsebnost transmaščob. Transmaščobe so še posebej škodljive, ker zvišujejo slab holesterol LDL in znižujejo dober holesterol HDL, kar povečuje tveganje za nastanek oblog v arterijah.

3. Umetna sladila

Profimedia

Čeprav se na prvi pogled zdijo bolj zdrava možnost za zmanjšanje vnosa sladkorja, lahko umetna sladila posredno vplivajo na nastajanje oblog na stenah žil. "Čeprav se zdi, da so umetna sladila boljša izbira za zmanjšanje vnosa sladkorja, nekatere raziskave kažejo, da lahko prispevajo h kardiovaskularnim težavam. Nekatera umetna sladila, kot sta aspartam in saharin, so povezana z negativnimi učinki na nadzor krvnega sladkorja in presnovo lipidov, kar sčasoma lahko povzroči zamašitev arterij," dodaja Mary Sabat.

4. Slanina

Profimedia

Priljubljen mesni izdelek vsebuje veliko natrija, ki lahko zviša krvni tlak in dodatno obremeni srčno-žilni sistem. "Goveja ali svinjska slanina, polna nasičenih maščob in natrija, je eden najhujših vzrokov za zamašitev arterij. Nasičene maščobe spodbujajo jetra, da proizvajajo več holesterola, kar lahko povzroči aterosklerozo," opozarja Lisa Andrews.

5. Sladoledi z visoko vsebnostjo maščob

Profimedia

Priljubljena poletna sladica otrok in odraslih lahko resno škoduje zdravju srca. Sladoled z visoko vsebnostjo maščob zvišuje raven slabega holesterola, dolgoročno pa lahko povzroči nabiranje oblog v arterijah.

Poleg tega visoka vsebnost sladkorja povzroča povečanje telesne mase in inzulinsko odpornost. "Poleg nasičenih maščob ima sladoled tudi veliko sladkorja, zaradi česar so arterije lepljive in bolj nagnjene k nastanku oblog," pojasnjuje Lisa Andrews.

6. Krofi

Profimedia

Ne glede na to, kako radi si jih privoščimo, tega ne bi smeli početi prepogosto. Krofi namreč zelo slabo vplivajo na ožilje in njihovo pogosto uživanje lahko prispeva k zamašenim arterijam in drugim zdravstvenim težavam.

"Navadno so narejeni iz rafinirane moke, sladkorja in maščobe," pojasnjuje Lisa Andrews. "Rafinirana moka in maščoba lahko zvišata krvni sladkor in povečata tveganje za sladkorno bolezen, ki je sama dejavnik tveganja za bolezni srca. Če želite pojesti krof, si privoščite samo enega in se izogibajte vrstam s kremnim nadevom, ker vsebujejo še več maščobe."

Da bi svoje srce in ožilje ohranili zdravo, je torej prav, da se čim bolj izogibamo predelanim živilom z veliko vsebnostjo maščobe in sladkorja. Če nam takšne jedi dišijo, si jih privoščimo le občasno. V vsakodnevnem jedilniku pa dajmo priložnost sadju in zelenjavi ter polnovrednim žitaricam. Kdo ve, morda pa bomo celo odkrili doslej neznano strast do zdrave hrane.