Skoraj polovica Američanov nosi iste spodnjice po dva in več dni zapored

13 % njih celo po cel teden?

7. 10. 2021, 13:01 | Zdravje

              Skoraj polovica Američanov nosi iste spodnjice po dva in več dni zapored (foto: profimedia) profimedia

Nedavna ameriška raziskava, ki je vzela pod drobnogled slabe razvade več kot 2000 udeležencev, je pkazala, da skoraj polovica Američanov nosi iste spodnjice po dva in več dni zapored. Še huje. Kar 13 odstotkov jih je priznalo, da isti par spodnjega perila nosi dlje od tedna dni.

"Definitivno se je že zgodilo, da sem imel na sebi iste boksarke vsaj tri dni. Najbolj enostavno se mi zdi, pa manj perila imam nato za oprati, pa tudi, iskreno povedano, včasih kar pozabim. Spodnjice pustim v kavbojkah, potem pa, ko se stuširam, vse skupaj enostavno spet oblečem," je povedal 21-letni študent Kellen.

"Praktično gor ali dol, nošenje umazanega spodnejga perila je tvegano za vaše zdravje, zato morate s tem prenehati," pa je bila jasna dr. Marisa Garshick, dermatologinja in profesorica na njujorškem medicinskem centru.

Nevarnosti, ki jih ta grda razvada predstavlja za vaše zdravje:

 • Umazano, lahko pa tudi zgolj že nošeno spodnje perilo je odlično gojišče za bakterije in gljivice, saj je pogosto kontaminirano s fekalijami.
Najbolj očiten problem je seveda sedenje v lastni umazaniji, ki se sčasoma še kopiči, vi pa se tega niti ne zavedate, saj se številni ljudje počasi navadijo na vonje svojega telesa, trdi dr. Sherry A. Ross, ginekologinja iz Santa Monice v Kaliforniji.
 • Naslednji problem so akne, dodaja dr. Garshick. Dobro veste, da jih lahko dobite po obrazu, na vratu ali celo na hrbtu. Pa ste vedeli, da lahko vzniknejo tudi po zadnjici in drugih delih telesa? Nošenje umazanega spodnjega perila vpliva na zadrževanje znoja, umazanije in bakterije pa so tako v neprestanem stiku z vašo kožo.
Ko je znoj predolgo na koži, se prične dogajati reakcija, ki pripelje do slabega vonja ali zaprtja por, kar povzroča akne, še trdi dr. Ross.

Neprestano obstaja tveganje draženja in infekcij v področju genitalij.

"Vas bo nošenje umazanega perila ubilo? Najverjetneje ne. Pa vendar. Dlje časa kot nosite isto spodnje perilo, večje je tveganje za infekcijo," je še jasna dr. Ross.

Perilo gre skratka menjati vsak dan, včasih pa tudi pogosteje.

"Splošno gledano priporočamo vsakodnevno menjavo spodnjega perila, da bi tako preprečili kopičenje umazanije, znoja, bakterij in olj," ve povedati dr. Garshick. Včasih ga bo seveda potrebno menjati tudi pogosteje. Vse je odvisno od vlažnosti področij okoli vaših prepon in zadnjice. Če ste bili aktivni, bo najbolje, da spodnje perilo zamenjate takoj po treningu.

Podobno kot z urinom in blatom se perilo umaže tudi tekom menstruacije ali pa, ko imate na tistem področju kakšno infekcijo ali odprto rano. V takšnem primeru perilo menjajte večkrat dnevno.

Kaj se dogaja, ko si ponovno oblečete že nošeno spodnje perilo?

Vsakemu se lahko zgodi, da dva dni zapored obleče isto spodnje perilo. Je to nevarno? V resnici ni nevarno.

"Če zgolj občasno pozabite zamenjati spodnjice, to ne bo povzročilo večje škode," pojasnjuje dr. Garshick.

Nekaj povsem drugega pa je, če se v takšnih situacijah znajdete pogosto. V tem primeru bi morali vložiti več truda v zmanjševanje tveganja infekcij.

"Nekoč smo bili sponzor moškega, ki je planinaril po gorovju Apalači. Ena od njegovih zahtev je bila, da lahko spodnje perilo nosi več dni zapored, saj v svojem nahrbtniku ni imel veliko prostora za oblačila," je povedala Stacey Blume, oblikovalka spodnjega perila pri Noble Titanu. Za njegove potrebe je zato kreirala prav posebno perilo iz drugačnih tkanin. Izkazalo se je, da je poli-spandex material tisti, ki preprečuje nabiranje znoja in umazanije.

Ne glede na to pa še vedno velja: stroka toplo priporoča vsakodnevno menjavo spodnjega perila. "Naj to postane prioriteta!"

Povzeto po pisanju Jutarnji.hr