13. 3. 2022, 18:30

Raje na bolniško kot prehlajeni v službo? To je VRTOGLAVI znesek, ki ga nekateri prejemajo za bolniški stalež

Profimedia

V zadnjih petih letih so se izdatki za nadomestila plač v Sloveniji podvojili. Kakšni so razlogi za tako drastično povečanje stroškov?

Nekateri posamezniki so v bolniškem staležu že več kot deset let. So tudi posamezniki, ki prejemajo več kot 20.000 evrov nadomestila zaradi bolniške odsotnosti na mesec, poroča 24ur.com. 

Na drugi strani pa je v Sloveniji na tisoče zaposlenih, ki delajo v hudih bolečinah, nahodni in bolni, ker si bolniškega staleža zaradi nizkih dohodkov preprosto ne morejo privoščiti.

Izdatki so se podvojili 

24ur.com poroča, da se zaradi bolezni in poškodb letno izgubi 12 milijonov delovnih dni

V petih letih so se izdatki za nadomestila plač v Sloveniji podvojili. Medtem ko so leta 2015 znašali 250 milijonov evrov, so lani dosegli že pol milijarde.

To so zneski, ki so skrb vzbujajoči. Razlog za tako drastično povečanje stroškov je med drugim tudi v pokojninski reformi.

Bolniški staleži starejših žensk so namreč v zadnjih petih letih močno narasli – marsikdo gre raje v službo kot v pokoj, upokojitev pa dočaka v bolniškem staležu.

Vplival tudi koronavirus

Prav tako imamo visoko stopnjo zaposlenosti in višje plače – vse to vpliva tudi na višja nadomestila. In seveda koronavirus.

Leta 2021 smo imeli zaradi odsotnosti z dela zaradi koronavirusne okužbe približno 660 tisoč izgubljenih delovnih dni, lani pa preko milijon 200 tisoč, poroča 24ur.com. 

Raje v službo

Nekatere delovne organizacije, opozarjajo zdravniki, svoje zaposlene za neprekinjeno prisotnost na delu celo nagrajujejo. Takšno početje pa ima za delodajalca večje posledice. Več je resnih bolezni in bolniških odsotnosti, ko delavec ne zmore več obremenitev, te pa trajajo dlje časa, kažejo raziskave.

Na drugi strani pa so delavci, ki jim država pomaga do minimalne plače in ki raje kot na bolniško gredo bolni v službo, saj je razlika v prejemkih velika.

Raziskave pa kažejo, da dlje ko nekoga pustimo pasivnega in odmaknjenega s trga dela, bistveno težje se bo vrnil v delovno okolje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.