K. Ž. | 18. 9. 2023, 09:33

Skrita nevarnost, ki preži na nas: zaradi ugrizov klopov tudi vse več alergije na ... meso! (Preverite, zakaj)

Profimedia

Kljub temu da velja prepričanje, da je sezone klopov že skoraj konec, to ne drži. Tudi jeseni so namreč klopi izjemno aktivni, zaradi česar je potrebna dodatna previdnost pri preživljanju časa v naravi, kot tudi redno pregledovanje. A vendar klopi ne prenašajo le običajnih bolezni, kot sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME), ampak tudi alergijo na meso. 

Na Kliniki Golnik tako obravnavajo ljudi, ki imajo alergijo na alpha-gal, ki je posledica več vbodov klopov, zaradi česar ljudje postanejo posledično alergični na meso. "Na Kliniki Golnik smo obravnavali že več ljudi, ki imajo alergijo za alpha-gal, ki je glikoprotein (ogljikohidratni epitop)," je dejala doc. dr. Mihaela Zidarn, dr. med., specialistka interne medicine, pnevmologije ter alergologije in klinične imunologije na Kliniki Golnik. Poudarila je, da so običajno alergeni proteini, v tem primeru pa gre za eno redkih izjem, kjer je vzrok za alergijo ogljikov hidrat.

Najpogostejša je alergija na rdeče meso

Kot je še dejala doc. dr. Mihaela Zidarn, gre predvsem za alergijo na rdeče meso, torej na govedino, svinjino, tudi ovčetino ter še posebej na drobovino. "Značilno za to alergijo je tudi, da pride z zamikom. Običajno se alergija pokaže že v nekaj minutah po obroku, medtem ko se v tem primeru alergijska reakcija začne šele tri do šest ur po zaužiti hrani," je pojasnila. Dodala je še, da so lahko ljudje, ki imajo alergijo za alpha-gal, kar je verjetno posledica več vbodov klopov, alergični tudi za monoklonsko protitelo cetuksimah, ki se v večini uporablja v onkologiji, in za želatino. Ta je, sodeč po doc. dr. Zidarn, prisotna tudi v nekaterih pripravkih, ki se uporabljajo za vzdrževanje krvnega tlaka. 

Med naštete simptome alergije je ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi bolezni (CDC) vključil izpuščaje, slabost ali bruhanje, drisko, želodčne krče ter tudi oteženo dihanje, ki lahko sproži tudi smrtno nevarno anafilaksijo.

Profimedia

Na razširjenost vplivajo tudi podnebne spremembe

"Povezavo med vbodi klopa in alergijo za alpha-gal so dokazali že pred leti. Prvi je o povezavi med vbodi klopov vrste lone star in alergijo za alpha-gal pisal Thomas Platts-Mills, in sicer leta 2002," je dejala. Klopa lone star sicer prepoznamo po beli risi na hrbtu, najbolj razširjen pa je v južnih in vzhodnih delih ZDA, vendar se zaradi podnebnih sprememb njihov obseg širi, je poročal angleški portal BBC. "Prvi tovrstni primeri so bili zabeleženi v Ameriki, kasneje pa so o njih poročali še z drugih celin. Torej alergija ni povezana samo z vrsto klopa lone star, ampak očitno tudi z drugimi vrstami," je še zaključila doc. dr. Zidarn.