N.Z. | 13. 6. 2022, 06:00

Skriva se v vašem hladilniku: trik, s katerim boste ukrotili željo po sladkem

profimedia

Sladkarije so slabost mnogih, mi pa poznamo trik, s pomočjo katerega se bo vaša želja po sladkem zmanjšala.

O tem, da pretirano uživanje hrane z veliko vsebnostjo sladkorja ni ravno dobra za vaše telo, verjetno ne gre izgubljati besed. Sladkor je znanost že uspela povezati z zdravstvenimi težavami, kot so diabetes, pojav gljivic, napihnjenost, zadrževanje vode, letargijo, oslabljen imunski sistem in drugo.

In čeravno gre vedno priporočiti uravnoteženo prehrano, gre na tem mestu opozoriti na hranilo, ki v trenutku zatre željo po sladkem. Govora je o fermentirani hrani, v katero med drugim spadajo: jogurt, kefir, siri, kislo zelje, olive, eksotični tempeh, natto, kombucha in miso, pa tudi jabolčnik ali pivo.

3 načini, na katere fermentirana hrana zmanjšuje željo po sladkem

1. Obnavlja mikrofloro

Ste vedeli, da pretirano uživanje sladkorja spreminja mikloforo v vašem črevesju?

Rafiniran sladkor in ogljikovi hidrati lahko povzročijo neravnovesje v populaciji črevesnih bakterij, kar je nato tudi razlog, da si ljudje tako zaželijo sladkorja.

Ker pa fermentirana hrana vsebuje širok razpon probiotikov (t. j. dobrih bakterij), ki pomagajo obnavljati ugodno mikrofloro, ima to za posledico zmanjšanje želje po sladkem.

2. Resetiranje pH-ja

Preveč sladkorja v telesu povzroča ’kislost’, kar slabi imunski sistem in povzroča številne težave s prebavo.

Fermentirana hranila nevtralizirajo kislino, kar uravnovesi ravni pH-ja v telesu.

3. Namesto vas ’poje’ sladkor

Fermentacija običajno pomeni proces pretvarjanja sladkorja v kisline. Tako se laktoza v mleku spremeni v mlečno kislino, da bi nastal mlečni kefir.

In zato: če konzumirate fermentirano hrano ali pijače, bodo te ’vpile’ višek sladkorja iz drugih hranil, ki ste jih zaužili, in tako zmanjšale negativne učinke sladkorja. Izkazalo se je tudi, da fermentirana hrana lahko pomaga vzdrževati normalen nivo sladkorja v krvi, umirja skoke inzulina in krepi metabolizem.

V hladilniku gre zato vedno imeti kakšen kefir ali pa vsaj kozarec oliv.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.