22. 3. 2021, 12:04 | Vir: STA

Skupinska vadba 1000 gibov zaživela tudi v ljubljanskem Tivoliju

Profimedia

V ljubljanskem Tivoliju se je danes začela vadba po metodi 1000 gibov. Udeleženci bodo na kotalkališču pri bazenu Tivoli vadili vsak delovni dan ob 8. uri. Danes se je vadbe udeležilo okoli 10 oseb. Vadba je sicer namenjena vsem, a se je najpogosteje udeležijo starejši.

Vadbe na novi točki so se danes udeležili predvsem člani iz drugih, bližnjih skupin, je opisala kineziologinja Eva Jeza. V prihodnjih dneh pričakujejo večjo udeležbo, saj bodo današnji udeleženci povabili tudi druge. Okoli 14 dni bo vadbo vodil strokovnjak, nato pa vodenje vadbe prevzamejo udeleženci.

Vadba po metodi 1000 gibov traja okoli pol ure. Zanjo vadeči ne potrebujejo posebnih pripomočkov, vaje se izvajajo stoje in so enostavne, je pojasnila Neda Galijaš iz Društva Šola zdravja. Vaje se izvajajo zunaj, telovadbe pa potekajo v vsakem vremenu. Vadeči v skupinah vsakodnevno ponavljajo isto zaporedje vaj.

"V pol ure razgibamo celo telo, od glave do pet. Pol ure predstavlja minimalen priporočen čas gibanja, ki ga svetuje tudi svetovna zdravstvena organizacija. S tem želimo ljudi spraviti iz kavča v aktivnost, da naredijo nekaj za svoje fizično in psihično zdravje. Pomemben pa je tudi socialen stik," je opisala Eva Jeza.

Trenutno je v društvu 230 skupin, ki delujejo v 82 občinah. V Ljubljani deluje 25 skupin, ki imajo okoli 600 članov, je dejala Eva Jeza.

Pri telovadbi upoštevajo nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje in stroke glede ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Vaje izvajajo v skupinah po deset. Kjer pa se nabere več kot deset oseb, pa sestavijo dve manjši skupini.

Sicer so med epidemijo covida-19 vaje izvajali tudi prek Zooma. Prenos vaj, ki jih izvaja kineziolog, je javno dostopen. Ker se vadb udeležujejo predvsem starejši, med katerimi nekateri nimajo dostopa do spleta, pa v društvu sodelujejo tudi z nekaterimi lokalnimi televizijskimi postajami, ki jim omogočajo prenos vadbe.

Vadba je sicer brezplačna, se pa vadeči navadno včlanijo v društvo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.