I. D. | 4. 8. 2022, 14:30

Slaba novica za mesojedce: ne škodujete le planetu ampak tudi lastnemu telesu!

Profimedia
Slaba novica za mesojedce: ne škodujete le planetu ampak tudi lastnemu telesu! (foto: Profimedia)

Osebe s temi kroničnimi težavami so še posebej na udaru. Ste med njimi? Preverite.

Dobili smo odgovor na vprašanje, ali meso, še posebej rdeče ali procesirano, povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni. Večkrat so se že pojavile trditve, da je temu tako, a kako in zakaj do tega pride, je ostajala uganka.

Profimedia

Razumevanje mehanizmov za negativnimi učinki uživanja živalskih proteinov je še posebej pomembno za starejšo populacijo. Ta je že tako najbolj ranljiva, ko je govora o boleznih srca, a po drugi strani s proteini bogata dieta zanje pomeni počasnejšo izgubo mišične mase in moči, ki spremljata staranje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikki linn (@that.veganchick)

V preteklosti so zdravniki vzroke za srčno-žilne bolezni iskali v nasičenih maščobah, holesterolu, soli, nitratih oziroma konzervansih, celo v kuhanju pri previsoki temperaturi. Čeprav so našli nekaj dokazov za te povezave, vsi stojijo na trhlih nogah.

Skriti krivci so pravzaprav specializirani metaboliti, ki jih proizvajajo črevesne bakterije, kadar jemo meso.

Ameriška študija več kot 4000 moških in žensk, starih nad 65 let, je pokazala, da več mesa na krožniku pomeni tudi več srčnih kapi. Tveganje se ob približno enem mesnem obroku na dan poveča za 22 odstotkov. Približno 10 odstotkov povečanega tveganja povzročijo trije metaboliti, ki jih črevesne bakterije proizvajajo iz hranil, ki jih je na pretek v rdečem mesu, a ne tudi v perutnini, jajcih in ribah.

Profimedia

Gre za prvo študijo, ki je neposredno raziskala povezave med živalskimi hranili in tveganjem za srčno-žilne zaplete, pri čemer je upoštevala različne povezane dejavnike – od črevesne mikrobiote do povišanega holesterola, krvnega tlaka in sladkorja v krvi. Podatke je črpala iz dolgotrajne opazovalne študije dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni pri Američanih, starejših od 65 let.

Za najpomembnejše metabolite so se izkazali trimetilamin N-oksid (TMAO) in dva njegova pomembna presnovka, gama butirobetain in krotonobetain. Ta zadnji je product L-karnitina, ki ga je v rdečem mesu v izobilju.

Naše ugotovitve odgovarjajo na dolgoletno vprašanje, kateri mehanizem povezuje meso s tveganjem za srčno-žilne zaplete,” je pojasnila ena od avtoric študije Meng Wang. “Interakcija med rdečim mesom, našimi črevesnimi bakterijami in njihovimi bioaktivnimi metaboliti so očitno pomembna pot, ki odpira nove možnosti za intervencije v smislu zmanjševanja bolezni srca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Home Cook Show (@thehomecookshow)

A metaboliti niso bili edini, ki so vplivali na zdravje. V 12,5 letih, kolikor je trajala študija, sta se kot dejavnika tveganja izkazala še povišana raven sladkorja v krvi in splošno vnetje. Manj pomembna sta bila povišan holesterol in krvni tlak, ki ju tradicionalno dojemamo kot zelo nevarna.

V prihodnosti bodo tako lahko razvili zdravila posebej za ljudi, ki ne poznajo zmernosti pri rdečem mesu. A dokler se to ne uresniči, zdravniki še vedno priporočajo za srce zdrav življenjski slog, vključno z zdravo prehrano, ki vključuje veliko zelenjave, sadja, polnozrnatih žitaric in druge hrane, ki je dokazano zdrava za srce.

Profimedia

In kaj poleg premišljenega jedilnika še lahko storite za zdravo srce? Vzdržujte zdravo telesno težo, obvladujte stres in krvni tlak, več telovadite, dovolj spite in predvsem ne kadite.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.