N. V. | 16. 11. 2023, 07:00

Ne ignorirajte jih: 7 znakov, da jeste preveč sladkorja

Profimedia

Ste zaznali spremembe v počutju, pa ne veste, čemu jih pripisati? Morda je kriv sladkor.

Vsi imamo radi sladkor. Uživanje v poslastici lahko zagotovo naredi življenje veliko slajše. Čeprav je zmerno uživanje sladkorja v redu, pa lahko prekomerno uživanje sladkorja povzroči nekatere zdravstvene zaplete.

Toda kaj točno se zgodi, ko zaužijete preveč sladkorja? Naslednjih sedem znakov lahko nakazujejo, da morda jeste preveč sladkorja:

1. Ves čas hrepenite po sladkorju

"Če se vam zdi, da nenehno hrepenite po sladki hrani ali pijači, je to lahko znak, da zaužijete preveč sladkorja," trdi dietetičarka Amy Goodson. Pravi, da je to zato, ker "lahko visok vnos sladkorja povzroči cikel hrepenenja in prenajedanja zaradi skokov in padcev krvnega sladkorja", piše Eat This, Not That. Vaš krvni sladkor se bo dvignil in znižal hitreje, če boste uživali hrano z visoko vsebnostjo sladkorja.

Profimedia

To lahko pomaga pojasniti glikemični indeks. Če ima hrana visoko glikemično oceno, to pomeni, da jo vaše telo hitro absorbira in bo povzročila povišanje krvnega sladkorja, kar bo povzročilo še večjo željo po sladki hrani. Če ima živilo nizek glikemični indeks, to pomeni, da vsebuje vlaknine, ki pomagajo telesu, da ga počasneje absorbira in bo tako ustvarilo bolj uravnotežen odziv krvnega sladkorja.

2. Vaša raven energije niha

Ko že govorimo o padcu krvnega sladkorja, je še en simptom, ki ga lahko občutite, če zaužijete preveč sladkorja: nihanje ravni energije, ki ga lahko povzročijo nenadni skoki ravni sladkorja v krvi. "Diete z visoko vsebnostjo sladkorja lahko povzročijo skoke in padce energije, in če doživljate pogosta nihanja energije, se počutite hiperaktivni in nato nenadoma utrujeni, je to lahko posledica prekomernega uživanja sladkorja," pravi Goodsonova.

Profimedia

Če se vam to pogosto dogaja, lahko bolje uravnovesite krvni sladkor tako, da "združite ogljikove hidrate z visoko vsebnostjo vlaknin (polnozrnate žitarice ali sadje) z nekaj beljakovinami", pojasnjuje Goodson. Beljakovine upočasnijo prebavo in pomagajo stabilizirati krvni sladkor po obroku ali prigrizku.

3. Če imate težave z ustnim zdravjem, je lahko krivec sladkor

"Sladkor je glavni vzrok zobne gnilobe, tako da če imate pogoste težave z zobmi, je to lahko znak prekomernega uživanja sladkorja," pravi Goodson. Mnoge raziskave so že dokazale, da je prekomerno uživanje sladkorja glavni vzrok zobne gnilobe. 

4. Če redno uživate sladkor, se lahko zgodi, da se boste zredili

"Ste opazili višjo številko na tehtnici? Morda zato, ker jeste preveč sladkorja. Visok sladkor lahko moti metabolizem in lahko poškoduje ekosistem našega črevesnega mikrobioma. Zdravo črevesje pomaga uravnavati raven glukoze in inzulina v krvi, zato ko zaužijete preveč sladkorja, ta ekosistem potisnete v preobremenitev in pričakujete, da bo več sladkorja ohranilo to ravnovesje. S tem ko zaužijete velike količine sladkorja, svojemu telesu daste misliti, da ga potrebuje še več. Zaradi tega ste bolj lačni, to pa lahko vodi do povečanja telesne teže," pravi dietičarka Courtney D'Angelo.

Profimedia

Pomembno je tudi vedeti, da uživanje hrane z visoko vsebnostjo sladkorja ne bo pustilo občutka zadovoljstva ali vam zagotovilo hranilnih snovi, ki jih vaše telo potrebuje. "Dodan sladkor je vir praznih kalorij, kar pomeni, da zagotavlja samo kalorije in nekoristnih hranil. Izdelki z dodanim sladkorjem imajo več kalorij in slabše kakovosti hranil, kar lahko ob pogostem uživanju povzroči povečanje telesne mase," pravi dietičarka Trista Best.

5. Morda doživljate kronično bolečino

Na žalost lahko nenehno uživanje preveč sladkih živil in pijač povzroči kronične bolečine. Raziskava, objavljena v akademskem časopisu Journal of Clinical Medicine, kaže, da lahko preveč maščob in sladkorja pri bolnikih z osteoartritisom povzroči povečano kronično bolečino, medtem ko druga raziskava, objavljena v Frontiers in Nutrition, pravi, da je dodan sladkor "sokrivec vnetja" in zato lahko prispeva h kronični bolečini.

Profimedia

"Vaša kronična bolečina in togost sta lahko posledica zaužitja preveč sladkorja," dodaja Bestova. To je zaradi vnetja, ki ga dodatni sladkor povzroči v telesu.

6. Lahko se počutite lačni in nezadovoljni ves čas

Znano je, da sladka hrana povzroča občutek lakote, zato je pomembno opazovati, kako siti se počutite po obroku. "Sladkor je običajno visokokaloričen, zato se lahko ob njegovem zaužitju vaše telo počuti sito, a le za kratek čas. Telo hitro pokuri sladkor, ker mu primanjkuje pravih hranil, kot so beljakovine, vlaknine in zdrave maščobe. Ko vaše telo kuri sladkor, povečuje lakoto, kar povzroča kompulzivno uživanje prigrizkov, brezglavo prehranjevanje in na koncu več sladkorja," pravi D'Angelova.

Profimedia

Velike količine sladkorja lahko motijo hormon v našem telesu, imenovan leptin, za katerega je znano, da uravnava lakoto. Zmanjšanje ravni leptina običajno povzroči večjo lakoto in povečano željo po hrani.

Goodsonova dodaja, da boste, če jeste zajtrk z veliko sladkorja, občutili lakoto že dolgo pred kosilom. "Ker vso noč niste jedli ničesar, vaše telo hitro porabi ogljikove hidrate, ki jih zaužijete zjutraj, zaradi česar se lahko sredi jutra počutite še posebej lačne," pravi Goodsonova.

Za boj proti temu izberite za zajtrk ogljikove hidrate, bogate z vlakninami, kot so ovseni kosmiči ali polnozrnati toast, in jih kombinirajte z beljakovinami, kot so jajca ali grški jogurt. Vlaknine in beljakovine vam bodo pomagale, da boste po zajtrku dlje ostali siti.

7. Morda imate visok krvni tlak

Nazadnje: uživanje preveč sladkorja lahko pri nekaterih ljudeh prispeva k visokemu krvnemu tlaku. Na primer raziskava, objavljena v zdravstveni reviji Nutrients, je razkrila močno povezavo med povečanim vnosom dodanega sladkorja in višjimi ravnmi krvnega tlaka pri udeležencih, starih od 65 do 80 let.

"Če ste opazili zvišanje krvnega tlaka, morda uživate preveč dodanega sladkorja. Dodan sladkor poveča sečno kislino v telesu, kar posledično zavira nastajanje dušikovega oksida. Dušikov oksid je potreben za ohranjanje prožnosti krvnih žil in ko pride do zmanjšanja dušikovega oksida v telesu, se krvni tlak dvigne," pravi Bestova.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol