D.H. | 15. 6. 2020, 10:37

Slovenija bi lahko v sklopu evropskega dogovora prvo rundo cepiva prejela pred koncem leta

profimedia
Slovenija bi lahko v sklopu evropskega dogovora prvo rundo cepiva prejela pred koncem leta (foto: profimedia)

Štiri evropske države so že podpisale dogovor z britanskim podjetjem AstraZeneca za 400 milijonov doz potencialnega cepiva, ki naj bi bilo namenjeno vsem evropskih državam. Prva pošiljka se pričakuje še pred koncem letošnjega leta.

Italija, Nemčija, Francija in Nizozemska so podpisale pogodbeni dogovor z britanskim farmacevtskim podjetjem AstraZeneca Plc, ki naj bi evropskih državam še pred koncem leta dostavilo cepivo za covid-19. Cepivo razvija Univerza v Oxfordu, je pa trenutno še v postopku testiranja, ki se je na zdravih prostovoljcih, starih od 18 do 55 let, začelo v aprilu.

Roberto Speranza, italijanski minister za zdravje, je v objavi na Facebooku med drugim zapisal: »Ta zavezanost predvideva, da se bo eksperimentalna pot, ki je zdaj že napredovala, končala jeseni, distribucija prvih doz cepiva pa se bo izvršila proti koncu leta.«

Dodaja še, da je cepivo edina končna rešitev za virus covid-19. »Zame bo cepivo vedno del globalnega blagostanja, pravica vseh in ne privilegij nekaterih.«

Podjetje AstraZeneca računa, da bodo s produkcijo cepiva začeli že kmalu in omogočili, da bo čim hitreje dostopno po vsem svetu, saj imajo poleg evropskega dogovora tudi dogovor za izdelavo 2 milijardi doz cepiva za ostale trge. Del te proizvodnje, ki je v dogovoru z ameriško vlado, je finančno podprl Bill Gates. Njegov vložek je 1,2 milijardi dolarjev (dobra milijarda evrov).

Evropa v dogovoru za cepivo sicer nekoliko zaostaja. Kot je povedal nemški minister za zdravje Jens Spahn, so si številne države po svetu že zagotovile dostavo cepiva še preden je Evropa sprejela dogovor s podjetjem AstraZezeca. Jens Spahn zato v sklopu tega dogovora pričakuje hiter in koordiniran odziv članic unije.

Evropska komisija je v petek že prejela mandat vlad evropskih držav, da se pogodi za vnaprejšnje nakupe obljubljenih koronavirus cepiv, ni pa še jasno, če bo dovolj denarja za nakup vseh naročenih doz.

Podjetje AstraZeneca se je med pandemijo sicer zavezalo, da bo cepivo dostavilo brez dobička.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.