Slovenija za sodelovanje pri skupnem evropskem naročilu za nabavo cepiv proti koronavirusu

Takoj, ko bo dostopno na trgu EU

23. 7. 2020, 20:01 | Zdravje | Vir: STA

              Slovenija za sodelovanje pri skupnem evropskem naročilu za nabavo cepiv proti koronavirusu (foto: Hina/STA) Hina/STA

Vlada podpira pristop za pospešitev razvoja, proizvodnje in uvedbe cepiv proti novem koronavirusu, s katero je predlagan skupen pristop EU, ki jih predvideva strategija EU za cepiva. Zainteresirana je namreč za sodelovanje v aktivnostih za pripravo skupnega javnega naročila za nabavo cepiv proti novem koronavirusu takoj, ko bo dostopno na trgu EU.

Vlada pozitivno ocenjuje možnost finančne podpore proizvajalcev perspektivnih cepiv preko evropskega strukturnega sklada, ki ima v ta namen zagotovljena sredstva v višini 2,7 milijarde evrov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po današnji seji vlade.

Tako pozdravljajo ustanovitev usmerjevalnega odbora, kamor so članice EU, vključno s Slovenjo, že imenovale svoje predstavnike, ki bodo Evropski komisiji v pomoč pri aktivnostih, povezanih s pripravami skupno javno naročanje cepiv.

Ob tem je vlada pooblastila ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da podpiše besedilo sporazuma med Evropsko komisijo in z državami članicami o nabavi cepiv proti novem koronavirusu, so še sporočili po seji vlade.