Hrvaški in srbski mediji poročajo: "Nekateri Slovenci se gredo nevarno ruleto z zdravjem!"

Zaskrbljena stroka

15. 4. 2021, 10:58 | Zdravje

              Hrvaški in srbski mediji poročajo: "Nekateri Slovenci se gredo nevarno ruleto z zdravjem!" (foto: profimedia) profimedia

Glas o tem, da postajajo epidemiološke razmere v Sloveniji še posebno nevarne, je te dni že prešel meje. O nevarnem početju dela slovenskih državljanov, ki se želijo okužiti s koronavirusom, da bi tako dobili potrdilo o imunosti brez cepljenja, že poročajo tako hrvaški kot srbski mediji.

"Opažamo povečano število tistih, ki se želijo čimprej okužiti, da bi tako dobili potrdilo, s katerim bi lažje prehajali meje in šli na potovanje, kar je izjemno nevarna praksa, ki je ne priporočamo," je pred dnevi povedala epidemiologinja Mateja Logar, povzeli pa so jo tudi mediji iz sosednjih držav.

"Vsak, ki bi se namerno okužil, tvega težji potek bolezni."

Logarjeva je opozorila tudi na nekaj primerov razkritja ponarejanja testov, zaradi česar že razmišljajo o spremembi pravil, ki omogočajo potovanja v smeri, da bi ta odslej dovolili le še cepljenim.

Na nevarnost namernega izpostavljanja virusu je opozoril tudi infektolog Tomaž Zovko.

"Še vedno ne vemo dovolj o tej bolezni. Zelo je nepredvidljiva in lahko pusti trajne posledice. Ta hip še vedno ne vemo, kakšne so dolgoročne posledice bolezni, še posebno na mlajše paciente, čeprav so nekatere zanje zelo neugodne."

Dodal je še, da je neprimerno bolj varno, če se infekciji in z njo bolezni ognemo, nato pa se raje cepimo in sploh ne zbolimo, kot da računamo s tem, da bomo imunost dosegli na naraven način.