N.Z. | 17. 3. 2020, 12:38

So ljudje z astmo ogrožena skupina za okužbo s koronavirusom?

profimedia

Vsako leto dihala astmatikov dodatno obremenjujejo sezonske gripe in prehlade. Njihove kronične težave z dihanjem in kratko sapo pa po novem ogroža še nova koronavirusna bolezen. Naj bodo zato še posebno previdni?

Svetovna zdravstvena organizacij (WHO) se je odzvala pritrdilno in astmo, skupaj s sladkorno boleznijo in srčnimi obolenji uvršča v skupino ’najbolj ogroženih za razvoj resnejših oblik koronavirusnega obolenja’. Tudi ameriška fundacija za astmo in alergije je astmatike pozvala, naj bodo vedno na oprezu pred katerim koli nalezljivim respiratornim obolenjem, ki se širi v njihovi skupnosti.

Po drugi strani pa stroka še ni tako zelo prepričana v vse te navedbe. Medtem ko ne oporekajo svarilom, saj je v resnici bolje biti previden, čeprav bi se kasneje izkazalo, da je bila vsa tista skrb ’odveč’, pa v resnici ni nobenih dokazov, da bi astmatiki praviloma pogosteje zbolevali za hujšimi oblikami COVID-19. »Podatki iz Kitajske in Južne Koreje ne kažejo, da bi astmatiki kakorkoli izstopali,« je za Time povedal Sebastian Johnston, britnaski profesor respiratorne medicine in alergij.

Z njim se strinja David Jackson, svetovalec, zdravnik in vodilni raziskovalec astme v Londonu.

»Zdi se, da astma ne predstavlja povečanega tveganja za hujši razplet bolezni. Novi koronavirus astmatikov ne prizadene na isti način kot drugi virusi.«

Ker je virus za mednarodno zdravstveno skupnost še vedno precejšnja uganka, raziskave pa so dejansko šele v teku, gre vse, kar se o njem ta trenutek v javnosti govori, jemati s potrebno rezervo, saj se večina mnenj nanaša na minule raziskave pacientov, ki so oboleli za SARS-om.

Navkljub vsemu Johnston astmatikom polaga na srce, naj se vseeno vedejo nadvse samozaščitno: »Izogibajte se ljudem, ki so zboleli za boleznimi, ki prizadenejo dihala, in si umivajte roke. Virusi gripe, ki jih že dobro poznate, za vas še naprej predstavljajo grožnjo, in četudi izkušate blage simptome novega koronavirusnega obolenja, ne opuščajte preventivne uporabe inhalatorjev.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.