So vam zaščitne maske neudobne? Morda vas prepriča ta prav posebna čelada.

22. 9. 2020, 08:26 | Zdravje

              So vam zaščitne maske neudobne? Morda vas prepriča ta prav posebna čelada. (foto: MicroClimate) MicroClimate

Vse kaže, da bodo zaščitne maske še lep čas del našega vsakdanjega življenja, saj občutno pripomorejo k omejevanju širjenja okužb. Je pa tudi res, da so lahko nekoliko neprijetne in neudobne, če jih moramo nositi dlje časa. Znamka MicroClimate si je zato zamislila alternativno rešitev.

»Za čisto, sveže in varno potovanje,« so predstavili čelado Air, ki bi bila še eno leto nazaj popolnoma nerazumljiva pogruntavščina, danes pa bi že premislili, če je to morda vendarle pametna rešitev za situacije, ko moramo maske nositi po več ur  – službe, kjer smo cel dan v stiku z ljudmi, potovanja, sestanki, konference.

Čelada Air je resda videti nekoliko nenavadna, a kaj, ko težko oporekamo njeni učinkovitosti, saj nas dobesedno zapre v balonček prečiščenega zraka. Čelada MicroClimate AIR ima namreč vgrajen ventilacijski sistem, ki preko ustreznih HEPA filtrov omogoča kroženje svežega zraka pod čelado, obenem pa s tem preprečuje, da bi se steklo meglilo.

Idejno je bila čelada zasnovana predvsem za potovanja (predstavili so jo pod sloganom 'Od Uberja do letala.'), a bi verjetno prišla prav še marsikje drugje. Pod čelado je tudi dovolj prostora, da uporabnik lahko udobno nosi očala.

Vratni del je na zunanjem delu obdan z blagom, notranji del pa je oblazinjen za dodatno podporo in udobje. Dodatna prednost je seveda tudi to, da se prek čelade vidi naš celoten obraz.

Trenutno ima čelada predvsem eno pomanjkljivost – baterija, ki poganja ventilatorje, zdrži le štiri ure, potem pa jo je potrebno polniti. Močnejša baterija bo verjetno naslednji korak pri razvoju tega pripomočka, ki je trenutno na voljo samo v Združenih državah za 199 dolarjev (okoli 170 EUR), menda pa naj bi že kmalu omogočili tudi distribucijo po svetu.

Je to naslednji korak v zaščiti javnega zdravja?