Jo pogosto uporabljate? Ta priljubljena začimba poveča tveganje za nastanek raka na želodcu

25. 7. 2025, 06:00 | Vir: Aktivni.si
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi odrasli uživali manj kot 5 g soli na dan, kar pomeni malce manj kot eno čajno žličko. (foto: profimedia)
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi odrasli uživali manj kot 5 g soli na dan, kar pomeni malce manj kot eno čajno žličko.
profimedia

Sol velja za sestavni del vsake bolje založene kuhinje, ki jedem izboljša okus.   

Vendar pa z njo nikar ne pretiravajte, saj prekomerna uporaba vpliva na vrsto zdravstvenih tegob, med katerimi je tudi tveganje za povišan krvni tlak. Glede na izsledke raziskave pa lahko poveča tudi tveganje za nastanek raka na želodcu, in sicer kar za 40 odstotkov.

Povezava med prekomerno uporabo soli in rakom na želodcu

V raziskavi, ki je bila objavljena aprila 2024 v reviji Gastric Cancer, so raziskovalci analizirali podatke več kot 500.000 ljudi iz Združenega kraljestva. V raziskavi so ugotovili, da je bilo pri tistih, ki so hrani  dodajali sol, tveganje za nastanek raka želodca ali želodca za 41 odstotkov večje kot pri tistih, ki soli niso nikoli ali redko dodajali.

Podobne korelacije med pretiravanjem z uporabo soli in rakom na želodcu so sicer ugotovili tudi v analizi, objavljeni v reviji Advances in Nutrition and Cancer leta 2014.

Kako je to mogoče? Povezava med soljo in rakom na želodcu je povezana z interakcijo soli in želodčne sluznice. Prevelik vnos snovi pa lahko povzroči nastanek spojin, kot so nitriti in N-nitrozo spojine, za katere je znano, da so rakotvorne, pojasnjuje dietetičarka Shruti K Bhardwaj. Tovrstne spojine lahko sčasoma poškodujejo želodčno sluznico in povečajo verjetnost za nastanek rakavih celic.

V Splitu protestirali zaradi ladje z azbestom: "Split ni smetišče"
Jo pogosto uporabljate? Ta priljubljena začimba poveča tveganje za nastanek raka na želodcu

Kakšen vpliv ima prekomerno uživanje soli na črevesje?

Pretiravanje z uživanjem soli lahko na zdravje črevesja vpliva na različne načine. Med drugim na:  

1. Neravnovesje črevesne mikrobiote

Prevelik vnos soli lahko poruši ravnovesje črevesne mikrobiote, posledično pa vpliva na razrast škodljivih bakterij in zmanjšanje koristnih. To neravnovesje, znano kot disbioza, poslabša prebavo, oslabi imunski sistem in poveča dovzetnost težave, med katerimi sta sindrom razdražljivega črevesja in vnetna črevesna bolezen, pravi strokovnjakinja.

2. Nastanek razjed 

Na račun prekomernega uživanja soli lahko nastanejo tudi bolezni kot sta gastritis in peptični ulkus. Tovrstna stanja lahko povzročijo napihnjenost, bolečine v trebuhu in slabost.

3. Hipertenzija in črevesje

Bhardwajeva še poudarja, da lahko previsok vnos soli poveča tveganje za razvoj hipertenzije, ki lahko poškoduje krvne žile po vsem telesu, tudi tiste v prebavilih. Posledice se lahko kažejo kot krvavitve, razjede in ishemična bolezen črevesja.    

Načini za zmanjšanje vnosa soli

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi odrasli uživali manj kot 5 g soli na dan, kar pomeni malce manj kot eno čajno žličko. Za zmanjšanje vnosa soli lahko uporabite nekaj efektivnih načinov. Med prvimi je, da večkrat jeste doma pripravljene obroke, kjer lahko nadzorujete dodano količino soli. Med navadami je prav tako smiselno:

1. Izogibanje visoko predelani hrani

Zaradi vsebnosti visoke količino soli, konzervansov in ojačevalcev okusa se je dobro čim bolj izogibati hrani, ki je visoko predelana. Med ta živila spadajo slanina, klobase, predelano meso, juhe v pločevinkah, čips in slani prigrizki.

2. Uporaba zelišč in začimb za izboljšanje okusa

Pri pripravi jedi namesto pretiravanja s soljo preizkusite različne okuse zelišč, začimb in soka citrusov, ki lahko prav tako popestrijo okus jedi.

3. Preverjanje vsebnosti natrija na oznakah živil

Ne pozabite tudi na to, da med nakupom živil namenite pozornost na vsebnost natrija, ki jo vsebujejo živila. Vsebnost je navedena na etiketah, in če je le mogoče, raje izberite različice, ki vsebujejo čim manjšo vsebnost.   

Vir: healthshots.com

Pravijo, da je to najbolj zdrava jed na svetu - in znamo jo pripraviti čisto vsi (pri nekaterih je vsak dan na mizi)