N.Z. | 19. 5. 2021, 10:14

Španija uvaja cepljenje s Pfizerjem za mlajše od 60, ki so bili v prvo cepljeni z AstraZeneca

profimedia

Španska komisija za javno zdravje je sprejela predlog zdravstvenega ministrstva, da se Špance, ki so mlajši od 60 let in so že prejeli prvi odmerek cepiva AstraZeneca, v drugo cepi s Pfizerjem, poroča El Pais.

Tako bo 1,5 milijona Špancev, ki so bili cepljeni z AstraZeneca še preden je pričel veljati vladni ukrep, da z AstraZeneca ne bodo več cepili mlajših od 60, zdaj cepljenih s Pfizerjem.

Odločitev je sledila študiji Inštituta Calros III, ki je razkrila, da je kombiniranje cepiv ne le varno, temveč tudi izjemno učinkovito.

Španska študija kombiniranja cepiv (v teku je še britanska, čaka pa se tudi podatke v živo iz terena) je pokazala, da so se po cepljenju s Pfizerjem kot drugim odmerkom po AstraZeneci protitelesa v krvi pomnožila za 30 do 40-krat (v primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejela zgolj en odmerek AstraZeneca). Še posebno pomenljiv pa je podatek, da je bilo nevztralizacijskih protiteles (ki so za imunost ključna) kar sedemkrat več kot pri tistih, ki so obakrat prejeli isto cepivo, t.j. AstraZeneca.

V študiji je sodelovalo 670 prostovoljcev, starih med 18 in 59 let, ki so že prejeli AstraZeneco. 450 teh prostovoljcev je v drugo nato prejelo Pfizerja.

Za razliko od britanske študije (za katero se podatke o učinkovitosti kombiniranja istih cepiv še čaka, sporočili pa so že, da so prostovoljci prijavljali več blagih in zmernih stranskih učinkov, kot bi bilo pričakovano) je v španski študiji o glavobolu, bolečinah v mišicah in slabosti poročalo zgolj 1,7 odstotka prostovoljcev.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.