N.Z. | 17. 9. 2020, 13:50

Specializanti infektologije UKC Ljubljana na izjavo dr. Uroša Dobnikarja, da 'zdravi maske ne potrebujejo'

profimedia

Ker je covid-19 na glavo obrnil ne le naša življenja, temveč praktično cel svet, si pravico javnega izrekanja o nevarnosti koronavirusa, dvomih v priporočene preventivne ukrepe in polemiziranja s stroko danes jemljejo praktično sleherniki.

Da so med temi tako posamezniki laične javnosti kot estradniki, ki nikakor niso strokovno podkovani za tovrstna vprašanja, niti ne preseneča, resnično zmešnjavo v javni diskurz pa dejansko vnašajo nekateri zdravniki, raziskovalci in intelektualci, katerih primarno ekspertno področje ni epidemiološko.

Po spletu je tako zaokrožil pogovor z nekaj slovenskimi zdravniki, katerih javno izražena mnenja so zdaj razburila specializante infektologije UKC Ljubljana, ki od marca dalje neposredno zdravijo bolnike s COVID-19.

Medtem ko si je samo napovednik pogovora z dr. Urošom Dobnikarjem, specializantom travmatologije, dr. Eldarjem Magomedovičem Gadžijevim, specialistom abdominalne kirurgije in profesorjem, dr. Matjažem Figeljem, dr. Sebastijanom Piberlom, specialistom splošne in urgentne medicine, dr. Živanom Krevelom, biologom, zdravnikom in homeopatom, zobozdravnikom dr. Gregorjem Knafelcem, dr. filozofije Milanom Hosto in Srečkom Šorlijem, raziskovalcem cobissa 91689, ki ga je povezoval zasebni raziskovalec Aljoša Rojac, ogledalo že več kot 15.000 ljudi, je prispevek mnoge tudi razjezil. Še posebno kolege iz stroke, katerih specializacija je dejansko povezana s področji imunologije, infektologije in epidemiologije.

Na Twitterju je na kontroverzni prispevek opozoril infektolog dr. Potočnik:

Z daljšim dopisom na Facebooku so se medtem odzvali tudi specializanti infektologije UKC Ljubljana.

In sicer z naslednjimi uvodnimi besedami:

Spodaj podpisani zdravniki specializanti infektologije UKC Ljubljana, ki od marca neposredno zdravimo bolnike s COVID19, odgovarjamo na prispevek 'Zdravniki so spregovorili', kjer določeni člani stroke izpostavljajo pomisleke glede trenutne epidemije.

Z odgovori, ki so jih podali na posamične izjave zgoraj naštetih zdravnikov, si specializanti želijo v luči kolegialnosti in z dobrimi nameni, da se čim učinkoviteje razčistijo nejasnosti in omejijo strokovno nepodkovane izjave, ozavestiti vse bolj zmedeno laično javnost.

Med drugim so zato odgovorili na izjavo Uroša Dobnikarja, dr. med. spec. travmatologije, ko je ta rekel:

"Če si ti zdrav, maske ne potrebuješ. Maske nosimo zdravniki, ko delamo s kužnim pacientom. Maske niso namenjene, da jih nosi splošna populacija, ki je zdrava."

Njihov odgovor dr. Dobnikarju se glasi:

Trditev je v osnovi pravilna. Problem pri okužbi z novim koronavirusom je predvsem, da bolnega ne vidimo tako dobesedno, kot v travmatologiji. Tu ni deformacij okončin in podobnih očitnih znakov. Nosilci virusa imajo lahko minimalne simptome ali pa so brez težav. Asimptomatski prenos je ravno zato velik problem. Če bi lahko pogledali na cesto ali v trgovino in videli vse, ki so okuženi s koronavirusom, se strinjam, da bi lahko maske dali le njim. Ker pa to ni mogoče skušamo narediti vse, kar se da, da se širjenje virusa upočasni.

Vse odgovore specializantov infektologije si lahko preberete v objavi na facebooku:

 

'ZDRAVNIKI SO SPREGOVORILI' - ODGOVOR SPECIALIZANTOV INFEKTOLOGIJE NA PRISPEVEK Spodaj podpisani zdravniki...

Objavil/a UKC Ljubljana dne Četrtek, 17. september 2020

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.