26. 1. 2019, 18:00 | Vir: Liza

Specifični recepti, ki sledijo dieti proti kandidi

osebni arhiv

Ajda Flašker je avtorica kulinaričnega bloga Anti kandida dieta, ki ga boste na spletu našli na naslovu antikandidadieta.blogspot.com, ustanovljena pa je bil maja 2016. 

Blog, ki je zelo specifično naravnan, dnevno obišče med 50 in 100 obiskovalci. Avtorica pa navaja tudi nekaj prednosti: “Če bi radi našli nove, domiselne, okusne in tudi preproste recepte, prisrčno vabljeni na razvajanje brbončic.”

Ste že od nekdaj radi pripravljali posebno hrano in preizkušali nove recepte ali vas je na to napeljal kakšen poseben dogodek v vašem življenju?

Že od nekdaj sem rada ustvarjala v kuhinji, ampak vedno bolj po lastni inspiraciji. Pri sledenju receptom sem imela občutek, da me omejujejo in jemljejo lastno ustvarjalnost, ki je zame eno glavnih vodil pri kuhanju.

Zakaj ste se odločili pisati kulinarični blog – kaj je bil povod za to?

Za pisanje bloga sem se odločila, ko mi je bila diagnosticirana prekomerna razraščenost kandide. Eden izmed načinov, kako jo zmanjšati, je na prvi pogled 'zelo strašna' dieta. Tako strašna, da ko sem izvedela, kaj vse prepoveduje, sem si rekla, da je to preveč drastično in da se tega preprosto ne grem. Ker pa je bilo moje zdravje takrat res zelo slabo, sem si po nekajurnem premisleku rekla, da me nič ne stane, če poskusim. Zanimivo, v pripravi hrane po tej dieti sem našla poseben izziv. Kako pripraviti pecivo brez sladkorja in bele moke? Kakšno hrano si pripraviti za izlet? Vse to so bili izzivi, s katerimi sem se soočala. Ker sem menila, da imajo kopico takšnih problemov tudi vsi drugi, ki se lotijo te diete, sem se odločila, da svoje novonastale recepte in druge manjše nasvete začnem deliti na blogu.

Vaš blog je osredotočen na recepte, ki so zelo specifični, saj sledijo dieti proti kandidi. Kaj je pri tem pomembno poudariti – samo to, kako se izogniti beli moki in sladkorju – ali še kaj drugega? Zakaj so torej ti recepti, ki jih delite, posebni in drugačni?

Ta dieta temelji predvsem na naravnih živilih, kjer so strogo prepovedani vsi sladkorji, bela moka, kvas in svinjina. Od sadja je dovoljeno zgolj robidovje. Kruh si namesto s kvasom pripravimo iz vinskega kamna in različnih polnozrnatih mok. Treba se je izogniti tudi preostalim izdelkom, v katerih se skriva sladkor. Potrebne je kar nekaj discipliniranosti in branja drobnega tiska na embalažah, saj je sladkor tako v kislih kumaricah kot sirnih namazih. Obstaja še nekaj bolj strogih različic, sama pa sem se odločila za bolj 'osnovno verzijo', ki sem se je dolgo tudi sama strogo držala. Edino sladilo, ki je dovoljeno, je stevia. Verjamem, da sem zdaj marsikaterega bralca prestrašila, češ, kaj lahko potem sploh ješ. In prav zaradi tega je nastal moj blog z recepti.

Koliko časa na dan posvetite pripravi jedi in koliko ga preživite v kuhinji z namenom, da pripravljate vsebino za blog?

Vsak dan z veseljem kuham. Čeprav nisem več na dieti, še vedno rada kuham po omenjenih smernicah. Je pa res, da včasih zmanjka časa oz. je lahkota 'prevelika', da bi mi uspelo ustrezno poslikati vsako jed, ki bi jo lahko delila na blogu.

Kako se lotite priprave novihreceptov – z raziskovanjem?

Ustvarjanja receptov se lotim bolj po navdihu. Včasih se odpravim v kuhinjo in še nimam dodelane ideje, kaj točno bi skuhala. Ko pa zložim sestavine, ki jih imam doma, na kuhinjski pult, pa ideja, kaj skombinirati, pride kar sama. Spet drugič si zadam izziv, kako pripraviti zdrav polpet iz sezonskih sestavin, ki ga lahko tudi zamrznemo in pripravimo zdravo kosilo tudi, ko nimamo veliko časa.

Kateri recept je na vašem blogu do danes požel največ navdušenja in ogledov?

Mislim, da so to palačinke z rukolo in lososom, slastna krema iz indijskih oreščkov in malinove tortice, ki so povrhu vsega še brez glutena in laktoze.

Kateri pa je vaš najljubši recept in zakaj je najljubši?

Nimam ravno najljubšega recepta, imam pa recept, ki se mi zdi najbolj zanimiv. To je recept za testo iz sladkega krompirja in mešanice različnih mletih oreščkov, ki se uporabi za sladice, v katerih lahko nadev poljubno spreminjamo. Recept sledi dieti proti kandidi, je veganski in še brez glutena. In še pomembneje: res je okusen!

Kakšne načrte imate z blogom za prihodnost?

Za začetek se želim dovolj aktivirati in spet začeti bolj redno objavljati recepte. Sicer pa svojega bloga ne promoviram, saj je namenjen bolj specifičnemu občinstvu. To ne pomeni, da 'vsejedci' ne najdejo kakšnega domiselnega recepta, le morda ime antikandida ne privlači toliko drugih, kot pa tistih, ki iščejo recepte za točno to dieto.

Hitri podatki o kulinaričnem blogu

Ime bloga: Anti-kandida dieta
Spletna stran bloga: http://antikandidadieta.blogspot.com
Facebook stran: www.facebook.com/AntiKanidaDieta
Instagram profil: www.instagram.com/anti_kandida

Besedilo: Metka Pravst // Fotografija: osebni arhiv

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.