Mnenje | 27. 8. 2021, 14:18

"Pod nobenim pogojem pacient ne more dobiti zdravilo, ki je namenjeno kravam ali svinjam!"

Osebni arhiv/Instagram

Srđan Lukić je beograjski pulmolog, o katerem smo na našem spletnem mestu že pisali, ko se je priselil v Slovenijo. Takrat je številne Slovence in Slovenke navdušil s svojimi vtisi o življenju pri nas (intervju si lahko preberet tukaj). Ker pa je Srđan Lukić zgovoren na temo epidemije in covida tudi na Twitter, našemu radarju ni ušla njegova zadnja nit na račun 'obsesije' dela prebivalstva z zdravilom ivermektin, ki je resnici na ljubo že povezan tudi z večjim znanstvenim škandalom.

Ivermektín, pod zaščitenim imenom Stromectol in drugimi, je zdravilo za zdravljenje okužb z zajedavci.

Takole se je priljubljeni pulmolog o ivermektinu razpisal na Twitterju.

To z ivermektinom je popolnoma ušlo nadzoru. Ker zares obstaja nekaj študij, ki kažejo, da je ivermektin do določene mere in v eni od faz zdravljenja učinkovit, naj zdaj pojasnim, zakaj to ni niti blizu dovolj dobro, da bi ga kar vsi po vrsti trpali v usta 'z lopato'.
1. Na začetku epidemije smo brali podobne novice tudi za hidroksiklorokin in takoj so ga vsi pričeli uporabljati za zdravljanje. Marsikje je bil celo sprejet kot uradni protokol. Na koncu se je izkazalo, da je bilo z njim povzročenega več škode kot koristi. Slednje namreč sploh ni bilo. Zato so zdaj vsi previdni.
2. Tako kot obstajajo študije, ki kažejo učinkovitost ivermektina v eni od faz zdravljenja covida-19, tako obstajajo tudi tiste, ki kažejo, da to zdravilo sploh nima učinka. Obstaja celo raziskava, v kateri so manipulirali s podatki v korit ivermektina, kar je zares velik škandal.
3. Eno je preventiva, drugo je asimptomatska faza, tretje je virusna faza, četrto je imunska faza, povsem nekaj petega pa je težen potek bolezni covid, ki se zdravi v intenzivni negi. Pristaši ivermektina trdijo, da je ta učinkovit v vseh teh fazah. Ko slišite nekaj takšnega, naj se vam takoj prižge znak za alarm.
4. Da bi neko zdravilo vpeljali v zdravljenje neke bolezni, ni dovolj, da raziskave, študije in delo dokaže njegovo učinkovitost. Taisto zdravilo mora tudi skozi uradne protokole odgovornih inštitucij. Brez tega se lahko zdravilo uporablja zgolj eksperimentalno.
5. In, končno: obstajati mora tudi farmakološka forma zdravila, ki je namenjeno zdravljenju LJUDI. Ne, pod nobenim pogojem pacient ne more dobiti zdravilo, ki je prvenstveno namenjeno kravam ali svinjam. Upam, da mi vsaj tega ni potrebno pojasnjevati.
Zato: namesto, da se brez razloga zastrupljate z zdravilom, ki je namenjeno zdravljenju goveda, pojdite raje do najbližjega cepilnega mesta, kjer se boste lahko cepili z učinkovitim in zelo varnim preparatom, ki je namenjen preprečevanju hujše oblike covida in ki je bil izdelan za človeka. Hvala, ker mislite nase in na druge.

Njegovo celotno nit si lahko v originalu preberete tudi na družbenem omrežju Twitter.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.