1. 2. 2021, 08:30

Starost, kot jo vidijo (in živijo) ljudstva Vilcabambovci in Hunzi!

profimedia

Kaj je skrivnost kultur z največ dokumentiranih zdravih stoletnikov?

Poleg Abhazijcev in Okinavcev sta v knjigi Zdravi pri stotih opisani še dve ljudstvi: Vilcabambovci in Hunzi.

Vilcabamba je majhno, skrajno težko dostopno mestece, stisnjeno v Andih v Ekvadorju, Hunza pa leži v skrajno severnem delu Pakistana v bližini tromeje z Rusijo in Kitajsko.

Vsi imajo v svojem vsakdanjiku vgrajeno veliko gibanja. Ena razlika pa je: Okinavci ne živijo na visoki nadmorski višini z redkim, čistim zrakom in veliko hoje navkreber, ampak jih večina živi ob morju, ne dosti višje od višine morske gladine.

Vsem je značilno izjemno spoštovanje starejših in globok občutek skrbi za druge v vseh življenjskih obdobjih. Značilna je tudi tradicionalna, nizkokalorična prehrana na rastlinski osnovi s polnovrednimi živili ter dejstvo, da na splošno manj jedo.

Za razliko od njih na Zahodu pogosto dojemamo hrano kot razvedrilo in zabavo. Ali nekaj s čimer nadomeščamo čustveno pomanjkanje na drugih področjih življenja.

Kaj pravi znanost, kaj je ključ zdravih in dolgoživih ljudi?

Znanost pravi, da je prehrana starejših dejansko odigrala pomembno vlogo v ohranjanju njihovega zdravja. Zahvaljujoč podrobnim raziskavam imamo izredno podrobno sliko hrane, ki jo uživajo zdravi starostniki:

• Njihova prehrana je nizkokalorična (po zahodnih merilih).

• Vsebuje veliko dobrih ogljikovih hidratov iz polnozrnatih žit, zelenjave in sadja.

• Njihovo prehrano sestavljajo polnovredna živila in zelo malo oziroma nič predelanih ali obdelanih, prečiščenih živil, sladkorja, konzervansov, umetnih arom ali drugih kemikalij.

• Jedo svežo sezonsko hrano in krajevno pridelana živila, ne pa konzervirana živila ter taka, ki prepotujejo velike razdalje.

• Njihova prehrana vsebuje malo (a ne skrajno malo) maščob, in to iz naravnih virov, kot so semena, oreški in včasih iz rib, ne pa iz ustekleničenih olj, margarine ali nasičenih živalskih maščob.

• Vsi dobivajo beljakovine predvsem iz rastlinskih virov: stročnic, polnozrnatih žit, semen in oreškov.

Naša telesna tkiva imajo sposobnost nenehnega obnavljanja, zato kadarkoli lahko začnemo z novim načinom prehranjevanja, da podpremo telo in ozdravimo.

John Robbins
Zdravi pri stotih
Znanstveno dokazane skrivnosti najbolj zdravih in dolgoživih ljudi na svetu
Prevod: Niki Neubauer
Založba Ara – najstarejša zasebna založba v Sloveniji

Več v knjigi Zdravi pri stotih

Pripravila: Mirela Smajić
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.