Darjo Hrib | 7. 4. 2020, 17:01

Ste vedeli, da barva oči razkriva vašo nagnjenost k odvisnosti?

profimedia
Ste vedeli, da barva oči razkriva vašo nagnjenost k odvisnosti? (foto: profimedia)

Če ste se kdaj spraševali, zakaj na zabavah omagate pod vplivi alkohola hitreje kot vaši prijatelji, se odgovor morda skriva v barvi vaših oči. Te namreč nakazujejo ključno karakteristiko, ki lahko bistveno vpliva na vašo alkoholno toleranco.

Za svojo nezmožnost dolgotrajnega popivanja lahko krivite svoje starše, saj so študije pokazale, da je – tako kot mnogo drugih stvari – tudi alkoholna toleranca zapisana v našem genetskem sestavu.

Raziskovalci, ki so dolga ugibali, kaj dejansko loči ljudi v tem, kako prenašamo alkohol, so pod drobnogled vzeli več deset tisoč posameznikov, od tistih, ki se jim vrti že po prvem kozarcu vina, do tistih, ki se brez težav podkrepijo z večkratnikom povprečne alkoholne količine, dokler se končno ni razkril vzorec.

Izkazalo se je, da ljudje z modrimi očmi veliko bolje prenašajo alkohol kot ljudje z rjavimi očmi. Povezavo med alkoholno toleranco in barvo oči so pokazale že zgodnje študije, reproduciranje rezultatov pa je to hipotezo dejansko potrdilo.

Pri raziskavi so najprej popolnoma izločili raso kot spremenljivko in teste opravljali samo pri belcih, ravno zato, da bi lahko morebitno genetsko razliko opredelili čim bolj specifično. Tudi ko so testne subjekte izenačili po spolu in starosti, se je vedno znova pokazalo, da ljudje z modrimi očmi alkohol preprosto prenašajo bolje.

Če imate rjave oči, te informacije nikar ne vzemite kot slabe. Vaša genetska usoda ni, da se boste vse življenje pijano opotekali po dveh vrčkih piva, ampak da je dejansko manjša verjetnost, da postanete alkoholik. Nižja toleranca za alkohol namreč pomeni, da piti prenehate prej, posledično torej zaužijete manj alkohola in s tem zmanjšate možnost pojava odvisnosti.

V čem pa je dejansko trik te razlike? Raziskovalci pravijo, da v melaninu. Melanin ni le pigment, ampak v določenih različicah igra tudi vlogo pošiljanja signalov prek živcev. Teorija avtorjev teh študij je, da ker imajo ljudje z rjavimi očmi več melanina, se njihov živčni sistem hitreje in intenzivneje odziva na različne kemikalije, tudi alkohol.

Zanimivo pri tem pa je, da bi iz teh zaključkov pričakovali, da bi potem temnopolti ljudje imeli najslabšo toleranco za alkohol, a tega rezultati niso pokazali. Edina razlika je bila na koncu le pri barvi oči.

Zato raziskovalci zdaj testirajo še eno teorijo – glede na to, kakšno barvo oči imamo, se bolj precizen odgovor morda skriva v različni svetlobi, ki prek šarenice vstopa v naše oko, kar potem vpliva na razlike v produkciji hormonov.

Če ta teorija drži, bomo morali še počakati, do takrat pa lahko nosite sončna očala, če ne želite, da ljudje že na prvi pogled prepoznajo, kako poceni ali pa kako drag bi bil zmenek z vami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.