Ž.A. | 19. 3. 2022, 09:00

Ste vedeli, da lahko popijete PREVEČ vode?

Profimedia

Se tudi vi držite pravila 2 litrov vode na dan? Ali to še drži? Predstavljamo, kateri so znaki, da pijete preveč vode!

Od številnih strokovnjakov slišimo, da moramo v dnevu zaužiti dovolj tekočine. Veliko jih govori o dveh litrih vode na dan in mnogi so se odločili, da to vpeljejo v svojo vsakodnevno rutino. Ampak, ali ste vedeli, da lahko pretiravate s tekočino? Predstavljamo, kateri so znaki, da pijete preveč vode!

#1 Vaš urin je prozoren

Svetel urin je sicer priporočljiv, saj kaže, da pijete dovolj. V primeru, da vaš urin postane prozoren, pa kaže na to, da pijete preveč tekočine. Zapomnite si, da je zdrava barva urina bledo rumena.

#2 Doživljate glavobole in slabost

V primeru, da pijete preveč vode, lahko pride do padca natrija v krvi, kar posledično privede do glavobolov ali slabosti.

#3 Pričeli ste res pogosto urinirati

Velja, da ljudje povprečno v enem dnevu urinirajo 6 do 7-krat. Če urinirate pogosteje, lahko to kaže na znak ledvičnih težav. Eden izmed očitnih znakov je tudi to, da se ponoči večkrat zbujate, ker morate opraviti malo potrebo.

#4 Vam otekajo dlani, stopala ali ustnice?

Preveč vode pripelje do neravnovesja elektrolitov, kar se kaže z otekanjem (najpogosteje otekanje dlani, stopal ali ustnic).

#5 Vaše mišice so šibke in boleče

Kot smo že prej omenili neravnovesje elektrolitov, je ena izmed posledic tudi bolečina in šibkost mišic. Pojavi se lahko tudi trzanje mišic ali celo mišični krči.

#6 Počutite se utrujeni

Bi kdaj rekli, da se lahko zaradi prevelike količine vode počutite utrujeni? Ja, tudi to je poznan pojav.

Ob tem ne pozabite, da je seveda voda zelo pomembna in da z njo preprečite dehidracijo. Vsekakor pa je pomembno, da s tem ne pretiravate, četudi gre za vodo. 

Povzeto po: aktivni.si 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.