30. 6. 2022, 06:00

Ste vedeli, da se ljudje ohlajamo?

Profimedia
Ste vedeli, da se ljudje ohlajamo? (foto: Profimedia)

Ste tudi vi mislili, da je normalna telesna temperatura 37 stopinj Celzija? Živite v zmoti.

Vrednost so določili v šestdesetih letih devetnajstega stoletja, ko so razvili prve termometre. Takrat so izmerili temperaturo velikemu številu ljudi in tako prišli do povprečja 37 stopinj, ki ga danes poznamo kot mejo med zdravjem in boleznijo.

A očitno se ljudje ohlajamo, in sicer 0,03 stopinj na desetletje. Tako je danes povprečna normalna temperatura le še 36,6 stopinj.

Zdravniki sicer že dolgo vedo, da je 37 stopinj previsoka vrednost, a do zdaj je prevladovalo mnenje, da so bili v 19. stoletju pač malo površni. Da bi ugotovili, v katerem grmu tiči zajec, so znanstveniki tako primerjali tri baze podatkov. V prvi so bile izmerjene temperature med 1860 in 1940, v drugi med 1971 in 1975 in v tretji od 2007 do 2017, vsega skupaj skoraj 700.000 meritev.

Da gre za resničen trend in ne za nezanesljivost starih termometrov, potrjuje zabeležen padec tudi v podatkih po letu 2000. Naše ohlajanje je skozi čas presenetljivo konsistentno, nihče pa ne ve, zakaj se dogaja.

Profimedia

Julie Parsonnet z univerze Stanford, ki je sodelovala pri raziskavi, ugiba: “Po mojem je najverjetneje, da smo mikrobiološko danes zelo drugačni.” Ljudje imajo danes zaradi cepiv in antibiotikov manj okužb, zato je naš imunski sistem manj aktiven in naše tkivo manj vneto. Poleg tega ni videti, da bi se trend ohlajanja nameraval ustaviti. A Parsonnet hkrati tudi miri: "Seveda je neka meja, ne bomo se kar ohladili na ničlo. A kje je ta meja, tega ne vem."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.