I. D. | 25. 8. 2022, 17:35

Ste vedeli, da več telovadbe ne pomeni nujno boljšega zdravja?

Profimedia
Ste vedeli, da več telovadbe ne pomeni nujno boljšega zdravja? (foto: Profimedia)

Koliko je premalo, preveč, ravno prav? Preverite, kako zdrava je vaša rutina.

Obsežna študija, v kateri so 30 let spremljali več kot 116.000 ljudi, je razkrila idealno količino vadbe, če hočete zmanjšati tveganje za smrt. Seveda moramo vsi enkrat umreti, a zakaj ne bi poskrbeli, da se to zgodi kasneje? Koliko časa morate torej na teden posvetiti skrbi za telesno kondicijo in kaj se zgodi, če pretiravate?  

Najpomembnejša povezava med vadbo in manjšo umrljivostjo je zdravje srčno-žilnega sistema. Vse kaže, da pretiravanje sicer ni velik problem in ne škoduje srcu, a hkrati čisto nič ne zmanjša tveganja za prezgodnjo smrt.  

"Potencialni vpliv telesne aktivnosti na zdravje je zelo velik, a mi smo iskali morebitne pozitivne ali negativne vplive na srčno-žilno zdravje v primeru pogoste in dolgotrajne visoko ali srednje intenzivne vadbe," pojasnjuje nutricionist Dong Hoon Lee z Univerze Harvard. Trenutna priporočila v ZDA, kjer so opravili meritve, so 150 do 300 minut zmerne telesne aktivnosti na teden (na primer hoja ali kalistenika) ali 75 do 150 minut visoko intenzivne vadbe na teden (na primer plavanje, tek ali kolesarjenje).  

Profimedia

Tveganje za smrt zaradi katerega koli razloga je bilo med prostovoljci, ki so se držali priporočil za zmerno vadbo, 20 do 21 odstotkov nižje od povprečja, pri tistih, ki so se odločili za intenzivno varianto, je bilo tveganje nižje za 19 odstotkov. A presenetljivo je umrljivost pri tistih, ki so pretiravali, še bolj padla, za vsega skupaj 26 do 31 odstotkov. In koliko pretiravanja je potrebno za takšen rezultat?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fitnes | Prehrana | Zdravje (@super.fit.me)

Poglejmo najprej še številke za srčno-žilne zaplete, ki se končajo s smrtjo. Na tem področju je gibanje še pomembnejše. Tisti, ki so se držali priporočil o zmerni vadbi med 150 in 300 minut tedensko, so imeli 22 do 25 odstotkov manjšo možnost, da bodo umrli. Pri posameznikih, ki so med 75 in 150 minut tedensko intenzivno vadili, je bilo tveganje nižje za 31 odstotkov. V nekaterih primerih se je tveganje s pretiravanjem še nadalje nižalo.

Profimedia

"Naše ugotovitve podpirajo trenutno priporočene smernice za telesno aktivnost, a kažejo tudi, da bi maksimalno korist lahko dosegli z zmerno do intenzivno vadbo oziroma kombinacijo obojega," nadaljuje Lee. Nekatere študije so v preteklosti povezovale pretirano vadbo (vsaj trikrat več od priporočil) s povečanim tveganjem za aterosklerozo pri starejših. Nova raziskava tega sicer ni potrdila, a prav tako pretirana vadba ni imela nobenih dodatnih koristi. Kje je torej zgornja meja?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Teja Ličen (@tl_kineziologija)

Največ koristi za svoj trud boste dobili ob zmerni vadbi med 300 in 600 minutami na teden ali 150 in 300 minutami intenzivne vadbe tedensko. Okno za podaljševanje življenja je torej precej široko, poskusite ga vzeti za svoje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.