Nika Vajnhandl | 10. 3. 2022, 07:00

Ste vedeli? Kolesarji so boljši v postelji!

Nebojša Tejić/STA

Zaradi zgodovinsko visokih cen goriva priporočamo, da manj vozite in več kolesarite in hodite.

Kot smo poročali, smo te dni priča rekordno visokim cenam goriva! Preverili smo, kaj so najcenejše alternative potovanju z avtom.

Če pa vaša pot ni tako dolga, priporočamo, da jo prehodite ali prekolesarite.

Zbrali smo nekaj razlogov, zakaj je kolesarjenje ali hoja boljša rešitev potovanja - poleg tega, da je seveda neznansko cenejša!

Turist v svojem mestu

Če v službo ali v šolo kolesarite ali se odpravite peš, lahko vidite svoje mesto, kot ga vozniki ne morejo! Na dveh kolesih in z udobnim tempom lahko uživate v okolju ter vidite, vonjate in slišite stvari, ki jih v avtomobilu nikoli ne opazite.

S kolesom se lahko podate na slikovito pot in raziščete ter postanete turist v svojem mestu. Tako je vsaka vožnja lahko pustolovščina.

Redkeje do zdravnika

Poleg tega je tovrstno gibanje zdravo.

Če s kolesom vozite 16.09 kilometrov na uro, s tem pokurite približno 400 kalorij v eni uri.

Študije dokazujejo, da gibanje nekajkrat na teden znižuje krvni tlak in stres, hkrati pa povečuje vašo energijo in dviguje splošno razpoloženje.

Konec težav z iskanjem parkirnega mesta

Velika prednost potovanja s kolesom ali peš je, da nikoli ne obtičite v prometu in imate vedno odlično parkirno mesto!

S kolesom se boste zapeljali mimo dolgih kolon vozil, ki nastanejo pri rdečih lučeh.

Ker se lahko izognete prometu, je verjetno, da se boste na dveh kolesih vozili hitreje kot na štirih in nikoli več ne boste zamujali.

Medtem ko vozniki dihajo izpuh - študije so pokazale, da kolesarji dihajo manj izpušnih plinov - in si hupajo, lahko vi začutite vetrič in uživate v znamenitostih ob cesti. 

Kolesarji so boljši v postelji!

Glede na študijo, ki jo je vodil Romualdo Belardinelli, direktor inštituta za srce v Anconi v Italiji, so rezultati aerobne vadbe primerljivi z rezultati Viagre, ker oba razširita krvne žile.

Študija je prva, ki preučuje razmerje med kroničnim srčnim popuščanjem in spolno disfunkcijo ter kaže, da lahko kolesarjenje bistveno izboljša sposobnost moškega pacienta za spolno delovanje.

Torej, bo redna vadba, kot je kolesarjenje, izboljšala počutje, povečala vašo energijo in vam celo pomagala videti bolje. Vse to vas naredi bolj zanimivega za nasprotni spol.

In vse to je cenejše kot potovanje z avtomobilom ali javnim prevozom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.