17. 3. 2021, 10:33 | Vir: STA

Število obravnav v ambulantah družinske medicine se veča

Tamino Petelinšek/STA

Delo v ambulantah družinske medicine se postopoma vrača v običajne tirnice. Zdravniki pogosteje obravnavajo kronične bolnike, tudi na rednih in preventivnih pregledih. Precej časa namenijo tudi komunikaciji z bolniki prek elektronske pošte ali telefona. Pri tistih, ki so preboleli covid-19, pa opažajo predvsem zmanjšanje zmogljivosti.

V ljubljanskem zdravstvenem domu že nekaj mesecev obravnavajo vse bolnike, je povedala zdravnica Nena Kopčavar Guček. Dnevno prejme okoli 80 elektronskih sporočil in približno 30 klicev.

Precej časa zdravnikom vzamejo obravnave, povezane s koronavirusom. Kot je naštela Kopčavar Gučkova, zdravniki cepijo, vodijo prioritetni seznam za cepljenje, obravnavajo okužene z novim koronavirusom in spremljajo tiste, ki so preboleli covid-19. Poudarila je, da je sedaj znanega že več o poznih posledicah covida-19.

Iz njene ambulante je covid-19 prebolelo okoli 300 bolnikov. Najpogosteje imajo prebolevniki težave s koncentracijo in zmanjšano zmogljivostjo. "Nekatere težave pravzaprav ne potrebujejo dolge obravnave, treba jih je počasi premagati," je dodala.

Izhod iz bolezni je odvisen predvsem od predhodnega zdravstvenega stanja. "Redko kdo ostane po 14 dneh čil in zdrav ter je sposoben natanko takih obremenitev kot prej. Zato vedno svetujemo postopnost, zmernost in da vsakdo prisluhne svojemu telesu," je povedala.

Tako pri bolnikih kot pri zaposlenih v zdravstvu pa so prisotni znaki izgorelosti

"Pogosto se na nas obračajo tudi z duševnimi težavami, ki spremljajo ta čas. Pojavljajo se depresija, anksioznost in tudi osamljenost. Strokovnjaki pa poročajo tudi o pogostejših zlorabah oz. povečanju uživanja psihoaktivnih snovi, tudi alkohola," je pojasnila Kopčavar Gučkova.

V Škofji Loki družinski zdravniki sedaj obravnavajo več bolnikov s poslabšanimi kroničnimi obolenji, saj se je kroničnim bolnikom in preventivi ob obvladovanju epidemije namenjalo nekoliko manj pozornosti, je povedal direktor tamkajšnjega zdravstvenega doma Aleksander Stepanović. "K sreči je ostalih okužb nekoliko manj, ker ukrepi, ki jih izvajamo za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom, preprečujejo tudi širjenje gripe in ostalih virusov ter okužb," je dodal.

V primerjavi z lanskim marcem, ko se je obravnava praktično ustavila, je razlika velika. "Ljudje prihajajo, a skrbimo, da ni gneče," je poudaril.

Med prebolevniki ne beležijo veliko zapletov. "Teh težav je nekaj, ne bi pa mogel reči, da je to neka zelo velika obremenitev," je povedal in dodal, da beležijo posamezne primere pri bolnikih, ki so imeli težji potek bolezni. Najpogosteje imajo bolniki motnje vonja in okusa, motnje koncentracije, se utrudijo in zadihajo. Sicer pa zdravniki v škofjeloškem zdravstven domu obravnavajo tudi nekaj več težav, povezanih z tesnobnostjo, napetostjo in duševnimi stiskami.

Tudi Branko Košir, ki dela v Železnikih, pri prebolevnikih opaža predvsem zmanjšanje kondicije

Težave imajo pri naporu, hitro se zadihajo. Bolniki poročajo tudi o tresenju in paresteziji.

"Ravno sem obravnaval bolnika, ki mu težave predstavlja polurni sprehod. Rekel je, da se lahko po sprehodu le še uleže," je orisal Košir. Tudi aktivni rekreativni športniki poročajo, da po okužbi ne uspejo pridobiti prejšnjih zmogljivosti. "S koronavirusom se spoznavamo in se od bolnika do bolnika učimo o posledicah," je povedal in poudaril, da je zmotno prepričanje, da je covid-19 podoben gripi.

V ambulanti sicer pregledajo manj bolnikov kot pred epidemijo, a je Košir ocenil, da imajo več dela. K manjšemu številu pregledanih bolnikov prispevajo tudi ukrepi za preprečevanje širjenje koronavirusa. "Pred epidemijo sem lahko imel enega pacienta pri sebi v ambulanti, drugega na prevezovanju in tretjega pri sestri, zato so stvari potekale hitreje. Sedaj pa lahko v tem času obravnavamo samo enega bolnika," je povedal.

Trenutno dnevno obravnava med 25 in 30 bolnikov. Dodatno pa je v stiku še s do 40 bolniki, ki potrebujejo predpis recepta ali napotnice, napotitev na testiranje za okužbo z novim koronavirusom ali svetovanje prek spletne pošte oz. telefona.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.