Strokovnjaki opozarjajo: Čevljev nikoli ne hranite v stanovanju (ali v omari)!

14. 9. 2020, 09:16 | Zdravje
Strokovnjaki opozarjajo: Čevljev nikoli ne hranite v stanovanju (ali v omari)! (foto: Shutterstock) Shutterstock

Se pred vstopom v stanovanje vedno sezujete? Kot je dokazala strokovnjakinja za čiščenje, Candice Batiste, ne gre le za lepo navado, ampak pametno potezo. V svoji študiji Univerze v Arizoni iz leta 2016 je namreč pokazala, da s podplati naših čevljev v stanovanje prinesemo kar 421.000 bakterij.

Te se s podplatov med hojo po stanovanju ’preselijo’ na sicer čista tla, in to kar 90 odstotkov vseh!

In čeprav se v vašem domu že nahaja mnoštvo bakterij, ki jim ne pridejo do živega niti najbolj zagnani gospodinjci, pa so bakterije s čevljev neprimerno nevarnejše. Batista ob tem še posebno opozarja na escherichijo coli.

Čeprav jasni dokazi o tem, da lahko zaradi na ta način vnesenih bakterij tudi resno zbolimo, še manjkajo, pa je Batista mnenja, da je ’preventiva boljša od vsake kurative’.

Zato javnosti svetuje, naj svoje umazane čevlje hrani izven bivanjskih prostorov, ob tem pa odsvetuje tudi njihovo hrambo v omarah.

Prek shranjevanja čevljev v omarah se bakterije namreč rado prenašajo tudi na naša oblačila, pohištvo in stanovanjsko opremo, kar ima lahko za posledico vznik številnih alergij.

Njen nasvet se skratka glasi: Določite prostor, kjer se boste obuvali (in naj bo ta prostor, v kolikor je to mogoče, zunaj hiše ali stanovanja). Če je le mogoče, postavite posebno omarico za čevlje pred vhod v stanovanje (ali vsaj v predprostoru vhoda).