2. 4. 2020, 17:40

Strokovnjaki psihoterapevti brezplačno priskočili na pomoč vsem ljudem v stiski

Unsplash.com / @Imani Clovis

Zaradi epidemije, dolgotrajne socialne izolacije in negotove prihodnosti se vse več posameznikov v družbi sooča s številnimi strahovi, zato se je skupina psihoterapevtov pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana odločila za nudenje brezplačne pomoči.

Psihosocialna pomoč je namenjena vsem v duševnih stiskah, najsi gre za strah pred okužbo in boleznijo, občutke tesnobe in depresije, poslabšanja medsebojnih odnosov v družini, nasilja, kakor tudi vseh drugih vzrokov slabega psihičnega počutja.

Brezplačna pomoč je na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 10. in 12. uro na telefonski številki 01 306 41 14. 

Pomoč nudijo strokovnjaki psihoterapevti iz Slovenske krovne zveze sa psihoterapijo in specializanti psihoterapije pod supervizijo na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani.

Ljudem v stiski nudijo psihosocialno podporo, ki ni namenjena terapevtski obravnavi, temveč podporni, empatični prisotnosti sočloveka, ki deluje kot "psihološki obliž". Namen psihosocialne podpore je razbremenitev oziroma stabilizacija stiske, zmanjševanje stresa in omogočanje dostopa do nadaljnje obravnave, če je ta potrebna.

Koordinatorka projekta mag. Urška Battelino, psihoanalitična psihoterapevtka, pravi, da je v  prvem tednu ukrepov, ko smo ostali doma in se je življenje korenito spremenilo, pri  terapijah opazila porast strahov s popolnoma drugačno osnovo kot prej.

"Povečal se je t. i. eksistencialni strah, strah obstoja, kar se zrcali v različnih simptomih - tesnoba, depresija, panični napadi, obsesivno-kompulzivni simptomi, ki so se ojačali. Če svoje stiske in strahove lahko ubesedimo, se slišimo in nas nekdo posluša, potem preprečimo ali vsaj zmanjšamo fantazije o katastrofičnosti in s tem tudi strahove in simptome."

Projekt je nastal na pobudo mag. Violete Bulc, nekdanje slovenske evropske komisarke za promet, ki dodaja, da se v času nenadnih družbenih kriz, mnogih javnih resnic, vzpodbujanja strahu in negotovosti ljudje zelo enostavno znajdemo v stiski.

"Tudi sama sem po pogovorih z ljudmi začutila, da so se te začele stopnjevati. Po razgovoru s prijateljico Urško pa je padla odločitev, da je potrebno ukrepati. Nekaj konkretnega. Pogovoru je sledil izrisan model za izvedbo prostovoljne psihosocialne pomoči na nivoju mesta Ljubljana. Vse ostalo je zgodovina in upam nekaj srečnih zgodb. Veseli me, da so se župan in njegova ekipa takoj odzvali."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord