N. V. | 3. 3. 2023, 07:39 | Vir: STA

Strokovnjaki razkrivajo: tišina je koristna za zdravje

Profimedia

Skoraj 24 ur na dan smo izpostavljeni različnim virom hrupa, od mestnega prometa in avtomobilov, do glasne glasbe in hrupnih ljudi. Raziskave kažejo, da ima čas, ki ga preživimo v tišini, številne koristi za naše zdravje.

Obeležujemo svetovni dan sluha, zato opozarjamo na nevarnosti, ki jih lahko prinese vsakodnevna izpostavljenost preglasnim zvokom. Po ocenah v Sloveniji šumenje v ušesih ali tinitus prizadene približno 300 tisoč ljudi, glede na ocene strokovnjakov pa bo okoli četrtina Zemljanov do leta 2050 vsaj delno izgubila sluh.

Kanadski raziskovalci z Univerze v Montrealu so raziskovali vpliv mestnega hrupa na človeško telo in opozorili, da je raven hrupa v mestih lahko šok za naš srčno-žilni sistem.

Visoka raven hrupa nas dela utrujene, nerazpoložene in nervozne ter povzroča motnje spanja. Kronična izpostavljenost hrupu pa lahko povzroči trajno izgubo sluha.

Velika količina hrupa, ki se kopiči v našem telesu, lahko tudi povzroči psihični stres, povečanje telesne teže, kroničnih bolezni, nespečnosti.

Profimedia

Težava pa je, da ni hrupno le v mestih: marsikateri Slovenec opravlja službo v hrupnem okolju. "Zaradi obremenitev sluha v službenem času se veliko zaposlenih sooča s poklicno okvaro sluha, ki jo država še danes ne priznava kot poklicno bolezen. Žal pa se je predvsem v zadnjih nekaj letih kot eksplozija razširil pojav tinitusa, ki je lahko posledica kratkotrajnega in močnega glasnega avdio impulza," je 3. marca, ko obeležujemo svetovni dan sluha, dejal sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Matjaž Juhart. Dodal je, da je najboljša zaščita zmanjšanje vpliva hrupa na sluh in ustrezna zaščita s čepki.

Tišina je zdravilna

Mnogi zdravniki visok krvni tlak imenujejo "tihi morilec". Takim bolnikom se pogosto priporoča, da preživijo čas v tišini.

Medtem ko je hrup zdravju škodljiv, s tišino razvajate čute in celoten organizem. 

Nekatere raziskave so pokazale, da le dve minuti tišine po hrupni situaciji bistveno zmanjša srčni utrip in pritisk v našem telesu.

Tišina pomaga, da bolj jasno razmišljamo

Običajno teste v šolah opravljamo v tišini, saj nam to pomaga pri koncentraciji in osredotočenosti. Možgani delujejo veliko bolje, ko se ne spopadajo z učinki hrupa. Tišina tudi spodbuja ustvarjalnost, še posebej, ko čas preživljamo v naravi.

Tišina v človeku ustvarja občutek miru, umirjenost pa spodbuja boljše delovanje možganov in sprošča napetost. Vse to lahko ustvari občutek dobrega počutja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.