N.Z. | 16. 2. 2022, 13:00

Strokovnjakinja o tem, zakaj nikoli s čevlji v stanovanje (in nato v omaro)

profimedia
Strokovnjakinja o tem, zakaj nikoli s čevlji v stanovanje (in nato v omaro) (foto: profimedia)

Na podplatu vaših čevljev se v povprečju zadržuje tudi do 421.000 bakterij!

Slovenci imamo to lepo navado, da se pred vhodom v stanovanje rado preobujemo v copate in domače natikače. Da je to še kako dobra navada, ki jo gre vzdrževati, pa kažejo nedavna svarila strokovnjakinje za čiščenje, Candice Batiste, ki je za spletno mesto MindBodyGreen bralce opozorila na študijo Univerze v Arizoni iz leta 2016. Ta je namreč pokazala, da s podplati naših čevljev v stanovanje prinesemo kar 421.000 bakterij. Te se s podplatov med hojo po stanovanju (kar 90 odstotkov njih) nato ’preselijo’ na sicer čista tla.

In čeprav se v vašem domu že nahaja mnoštvo bakterij, ki jim ne pridejo do živega niti najbolj zagnani gospodinjci, so bakterije s čevljev neprimerno nevarnejše. Batista ob tem še posebno opozarja na escherichijo coli.

Čeprav jasni dokazi o tem, da lahko zaradi na ta način vnesenih bakterij tudi resno zbolimo, še manjkajo, je Batista mnenja, da je ’preventiva boljša od vsake kurative’. Zato javnosti svetuje, naj svoje umazane čevlje hrani izven bivanjskih prostorov, ob tem pa odsvetuje tudi njihovo hrambo v omarah. Prek shranjevanja čevljev v omarah se bakterije namreč prenašajo še na naša oblačila, pohištvo in stanovanjsko opremo, kar ima za posledico vznik številnih alergij.

Njen nasvet se skratka glasi: Določite prostor, kjer se boste preobuli (in naj bo ta prostor, v kolikor je to mogoče, zunaj vaše hiše ali stanovanja). Če je le mogoče, postavite posebno omarico za čevlje pred vhod v stanovanje (ali vsaj v predprostoru vhoda). Ko izven sezone njihove nošnje shranjujete svoje čevlje, jih pred tem še zares dobro očistite.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.