N.Z. | 23. 2. 2024, 12:46

Študija na podatkih 99 milijonov ljudi: našli dva nova stranska učinka cepiva proti covidu

profimedia

Skupina znanstvenikov iz Global Vaccine Data Network je odkrila dva nova, a zelo redka stranska učinka cepiv proti koronavirusu: nevrološko motnjo in vnetje hrbtenjače.

Potem ko so prečesali elektronske zdravstvene kartoteke 99 milijonov ljudi iz Avstralije, Argentine, Kanade, Danske, Finske, Francije, Nove Zelandije in Škotske, ki so prejeli cepiva farmacevtskih podjetij Pfizer, Moderna in AstraZeneca, so primerjali pojavnost 13 bolezni možganov, srca in krvožilnega sistema po prejetju cepiva s pogostostjo pojavljanja teh bolezni pred pandemijo koronavirusa.

Povezava (z redkimi) stranskimi učinki potrjena

Študija, ki je bila v petek objavljena v reviji Vaccine, sicer največji v zgodovini na temo varnosti cepiv, je potrdila povezavo med cepivi mRNA proizvajalcev Pfizer in Moderna ter redkimi stranskimi učinki miokarditisa in perikarditisa.

Hkrati je raziskava potrdila povezavo med cepivom AstraZeneca in redkimi stranskimi učinki Guillain-Barréjevega sindroma (nevrološka motnja, pri kateri imunski sistem napade nevrone) in trombozo venskih sinusov (krvni strdek v možganih), piše Guardian.

Študija pa je odkrila tudi povezavo med cepivom AstraZenece in redkim stranskim učinkom akutnega diseminiranega encefalomielitisa (vnetne demielinizirajoče bolezni centralnega živčnega sistema).

Profesor Jim Buttery, ki je sodeloval pri raziskavi, je povedal, da jih je ta študija spodbudila k izvedbi še ene, da bi potrdili te podatke.

Več o AstraZeneci na vzorcu Avstralcev

V ta namen so naknadno naročili bolnišnične kartone 6,8 milijona Avstralcev, ki so prejeli cepivo AstraZenece, in potrdili, da povzroča akutni diseminirani encefalomielitis (ADEM), in odkrili še en redek stranski učinek, transverzalni mielitis, torej vnetje hrbtenjače.

Ta druga avstralska študija je skratka pokazala, da je bila incidenca ADEM-a 0,78 primerov na milijon odmerkov cepiva in da se je vnetje hrbtenjače pojavilo v 1,82 primera na milijon odmerkov.

Buttery je ob izsledkih študije povedal, da znanstveniki niso mogli vedeti za te redke stranske učinke, dokler cepiva niso prejeli milijoni.

"Nobeno klinično preizkušanje ne more zajeti dovolj veliko število udeležencev, da bi nam omogočili odgovoriti na ta vprašanja. Odgovore nanje smo lahko dobili šele po začetku uporabe cepiva,« je dejal Buttery.

Pojasnil je še, da sta akutni diseminirani encefalomielitis in transverzalni mielitis resni bolezni, vendar oboleli zanju lahko ozdravijo.

Koristi cepiva vseeno pretehtajo nevarnost virusa

Raziskovalci so nato še enkrat poudarili, da so koristi cepiva še vedno veliko večje od možnih tveganj in posledic, ki jih (v redkih primerih) prinašajo.

Ali povedano z besedami prof. Julie Leask, strokovnjakinje za cepiva na Univerzi v Sydneyju: "Ugotovitve te raziskave gre obravnavati v perspektivi, da okužba z virusom, ki povzroča bolezen covid, poveča tveganje za nekatere od teh redkih bolezni še veliko bolj kot cepivo."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol