N.Z. | 26. 6. 2020, 12:32

Svet je pred izzivom: kako proizvesti in distribuirati milijardo cepiv hkrati?

profimedia

Svet se je znašel pred izzivom, kakršnega še ni bilo. Medtem ko strokovnjaki sporočajo, da proizvodnja, pakiranje in distribucija milijard odmerkov cepiv hkrati presega njihove zmožnosti, so se v proces polnjenja in dodelave izdelkov pričela vključevati podjetja in vlade.

Hiter razvoj cepiva je težka naloga, tako hiter in v tako velikih količinah, kot je v primeru covida, pa neprimerno težji. Poznavalci pravijo, da gre tokrat za največji medicinski proizvodni podvig v zgodovini.

Proizvodnja cepiv že poteka, piše agencija Reuters in navaja nekatere izzive, ki jih bodo morali strokovnjaki rešiti na tej poti.

Izziv, ki ga lahko reši le cel svet skupaj

Kako vključiti strokovnjake v času, ko se svet spopada z globalnimi omejitvami potovanja, kako se spoprijeti z ekstremnimi pogoji skladiščenja in kako izumiti nove vrste ampul in igel za več milijard odmerkov - skratka, pot razvoja cepiva je prežeta z ovirami, piše Reuters. več kot ducat raziskovalnih ekip pa razvija cepiva.

Vsaka motnja v oskrbovalni verigi - in ta tokrat sega od Puneja v Indiji do Oxforda v Angliji ter Baltimorja v Združenih državah Amerike - bi lahko spodkopala ali zavlekla zapleten postopek.

Polkovnik Nelson Michael, direktor ameriškega vojaškega centra za raziskovanje nalezljivih bolezni, ki sodeluje z vladnim projektom Warp Speed, da bi cepivo svetu dostavil do januarja, je povedal, da imajo podjetja za pripravo in izpeljavo teh postopkov običajno na voljo leta.

"Zdaj pa imamo na voljo le tedne," je še dodal Michael.

Strokovnjaki, ki se spopadajo z bolečo resničnostjo, pravijo, da preprosto nimajo dovolj zmogljivosti za proizvodnjo, pakiranje in distribucijo milijard odmerkov cepiv hkrati.

Ker je planiranje tako velikega (dobesedno globalnega) projekta nadvse pomembno, že postaja jasno, da bodo na pomoč morala priskočiti tako podjetja kot vlade in odpraviti kritično pomanjkljivost v samodejnem postopku polnjenja in dodelave izdelkov, t.j. pakiranje v ampule ali injekcije, zapiranje paketkov in pakiranje setov njih za dostavo.

"To je največji logistični izziv, s katerim se je svet imel možnost soočiti doslej," pravi Toby Peters, strokovnjak za inženiring in tehnologijo na univerzi v Birminghamu v Veliki Britaniji. "Videti je, da bomo kmalu morali cepiti kar 60 odstotkov vsega prebivalstva."

Več proizvajalcev, med njimi tudi ameriško biotehnološko podjetje Moderna, ta hip že preizkuša tudi, kako rešiti zahteve po zagotavljanju izredno hladnih pogojev za shranjevanje cepiv, t.j. minus 80 stopinj Celzija.

Na drugi strani pa pri podjetju SiO2 Materials Science pospešeno delajo na izdelavi ampul, ki pri izjemno nizkih temperaturah ne bodo počile.

Svojevrsten problem pri vsem skupaj predstavljajo tudi omejitve potovanj, ki so odrejene v različnih državah sveta.

V podjetju Johnson & Johnson, pri katerem želijo s kliničnimi preskušanji pričeti že čez poletje, so naleteli na nepremostljive težave pri pošiljanju svojih strokovnjakov za razvoj cepiva iz države v državo. Njihova naloga naj bi namreč bila na mestu samem nadzirati npr. gradnjo proizvodnih obratov za izdelavo cepiva, a to ta hip ni mogoče zaradi odrejanja obveznih karanten v nekaterih državah.

Klinična preizkušanja na najštevilčnejših vzorcih doslej

Ker se s cepivi mudi, skušajo strokovnjaki varnost zdravil potrditi z zajemom večjega števila testiranj na prostovoljcih.

Klinična testiranja zdaj tako vključujejo od 10.000 do kar 30.000 prostovoljcev, znanstveniki pa upajo, da bodo tako dobili odgovor na vprašanje, ali je cepivo lahko učinkovito (in hkrati varno) hitreje, po najboljšem scenariju že oktobra. Cepiva je nato potrebno v velikih količinah še izdelati, pridobiti vse regulativne odobritve in jih nato zapakirati v milijarde odmerkov. Prav vse našteto že samo po sebi predstavlja monumentalni izziv.

Seth Berkley, izvršni direktor zveze cepiv GAVI, je že eden tistih, ki dvomi, da bi nam to lahko uspelo v tako kratkem času. "Veliko realnejše se mi zdi, če bi se zadeve lotili postopoma in po etapah," je pojasnil v intervjuju. "Verjamem, da smo v prvem letu sposobni proizvesti od ene do največ dve milijardi odmerkov cepiva, ki bi ga nato lahko razdelili svetovnemu prebivalstvu."

J&J je z ameriško vlado medtem že sklenil investicijski sporazum v višini 1 milijarde dolarjev za pospešitev razvoja in proizvodnje cepiva in to še preden bo potrjeno, da je to sploh učinkovito. Podjetje je že najelo drugo podjetje Emergency Biosolutions and Catalent za proizvodnjo in polnjenje odmerkov cepiv na debelo za ZDA.

"Še nikoli v zgodovini nismo razvijali toliko cepiv naenkrat," je za Reuters povedal Paul Stoffels, vodja znanstvenega razvoja pri J&J.

Tako J&J kot Catalent iz New Jerseyja sta že podpisali sporazum za proizvodni obrat polnenja ampul in embalaže v italijanski tovarni v Anagniju, ki je v lasti britanskega proizvajalca zdravil AstraZeneca. V dogovoru je zastastavljen cilj proizvesti več sto milijonov odmerkov cepiva od avgusta 2020 pa vse do marca 2022.

Zaloge steklenih ampul so omejene

V hektični bitki s časom se je pred proizvajalce cepiv postavil še, morda premostljiv zid. Za tako velike količine cepiva namreč nimajo dovoljšnjih zalog steklenih ampul, v katere običajno cepiva hranijo. Da bi s to dragoceno steklovino lahko varčevali, bodo za hrambo cepiv uporabili večje ampule, v katere je mogoče shraniti od pet do dvajset odmerkov cepiva, kar za seboj potegne naslednji problem: če vseh odmerkov na terenu ne uporabijo naenkrat, se bo preostanek cepiva pokvaril.

"Ko zdravstveni delavec odpre ampulo, mora v naslednjih 24 urah nujno cepiti vsaj dvajset ljudi," je jasen Prashant Yadav, strokovnjak iz Centra za globalni razvoj v Washingtonu.

Pri podjetju SiO2 Materials Science zato povečujejo razvoj plastičnih ampul z notranjim steklenim premazom, ki so stabilnejše tudi pri ultra nizkih temperaturah.

"Lahko jih postavite tudi na minus 196 stopinj Celzija, pa ne bodo počile. Vendar tako nizkih temperatur ne zahteva nobeno cepivo," za Reuters še pove vodja poslovanja pri podjetju Lawrence Ganti. "Lahko jih vržete tudi ob zid, pa se ne bodo razbile."

Medtem v Moderni in Tranlate Bio, ki sodeluje s podjetjem Sanofi, delajo na tem, da bi razvili cepivo, ki bi ostalo stabilno tudi na višjih temperaturah. Ron Renaud, izvršni direktor pri Translate Bio, verjame, da bi jim to lahko uspelo 'relativno kmalu'.

Kompanije koje razvijaju RNA vakcinu, među njima Moderna i Translate Bio u partnerstvu s kompanijom Sanofi, rade na tome da razviju vakcinu stabilnu pri višim temperaturama.

Pandemija, sredi katere se je znašel svet, pa prinaša prepreke, ki niso zgolj tehnične narave.

Podjetje Catalant ima po svetu razsejano kar trideset tovarn, zato morajo navodila za svoje delavce prevajati v kar osem svetovnih jezikov. Po drugi strani pa imajo pri J&J velike težave pri kadrovanju strokovnjakov za laboratorije v drugih državah, da bi ti nadzirali prenos tehnologije. Za največjo oviro se je pri tem izkazala prav obvezna štirinajstdnevna karantena.

Catalent u svijetu ima oko trideset fabrika te mora na osam jezika pisati bitna objašnjenja za svoje radnike.

Povzeto po pisanju balkans.aljazeera.net

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.