7. 4. 2017, 09:14 | Vir: STA

Svetovni dan zdravja o prepoznavanju in zdravljenju depresije!

profimedia
Svetovni dan zdravja o prepoznavanju in zdravljenju depresije! (foto: profimedia)

Letošnji svetovni dan zdravja je usmerjen v osveščanje o depresiji in poteka pod sloganom Spregovorimo o depresiji.

Tako bodo po vsem svetu, tudi v Sloveniji potekale aktivnosti in dogodki, s katerimi bodo opozarjali na pomen prepoznavanja, obravnave in obvladovanja depresije.

V Celju bo tako potekal posvet z naslovom Spregovorimo o depresiji, na katerem bosta sodelovala tudi generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Tanja Mate in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen.

Predstavniki društva za Vseživljenjsko pomoč Poglej! bodo skušali ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc predstaviti svoj pogled na obravnavo in zdravljenje depresije.

Republiški zavod za šolstvo v soorganizaciji urada Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji pa organizira posvet o duševnem zdravju otrok v vrtcu in šoli.

Ob svetovnem dnevu zdravja so aktivni tudi študenti. V Kopru tamkajšnji klub študentov organizira Festival zdravja in umetnosti Heart Fest, v Mariboru pa je študentski svet med ponedeljkom in četrtkom ponudil več kot 10 brezplačnih aktivnosti, povezanih z zdravim življenjskim slogom.

Zdrav življenjski slog bodo poudarjali tudi danes v Murski Soboti, kjer bodo potekale strokovno vodene vadbe, pohod, kolesarjenje in meritve dejavnikov tveganja.

Številne aktivnosti so že ves teden potekale tudi na Koroškem. Med drugim so v četrtek v Črni predstavili kazalnike zdravja v občini, izvedli delavnice za otroke ter predstavili vire pomoči v regiji.

Depresija - najpogostejša, a ne dovolj prepoznana!

Depresija je sicer najpogostejša duševna motnja, ki pa še vedno ni dovolj prepoznana in posledično zdravljena. Le polovica oseb z depresijo naj bi namreč poiskala strokovno pomoč.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je v Sloveniji v obdobju 2008-2015 število prvih obiskov pri zdravniku z zabeleženo diagnozo depresije znižalo, obenem pa se je v istem obdobju število obiskov z diagnozo reakcije na hud stres precej zvišalo. V zadnjih letih je v Sloveniji v porastu tudi število predpisanih antidepresivov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.