4. 6. 2020, 12:18 | Vir: STA

Švicarski farmacevtski gigant bo v ZDA testiral, za koga je covid-19 nevarnejši

Profimedia

Švicarskemu farmacevtskemu gigantu Roche je uspelo v ZDA pridobiti izredno dovoljenje za začetek testiranj, ki naj bi pokazala, pri katerih bolnikih je tveganje za hujši potek bolezni covid-19 oziroma nevaren odziv imunskega sistema na okužbo z novim koronavirusom največje, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Rocheja.

Pri nekaterih od najbolj prizadetih bolnikov pride do zelo hudega vnetnega odziva na covid-19, ko se skuša telo v osnovi boriti proti infekciji, a na koncu s tem uničuje tudi zdravo tkivo in celo organe, kot so ledvice, kar ima lahko življenjsko nevarne posledice.

Najhuje oboleli potrebujejo večtedensko mehansko predihavanje pljuč z ventilatorji, kar med drugim pomeni tudi veliko obremenitev za zdravstveno osebje in sredstva.

Kot poudarjajo pri Rocheju, bodo njihova testiranja zdravnikom pomagala, da bodo lahko pri bolnikih s covidom-19 bolje in predvsem hitreje ukrepali, še preden bo prišlo do hujšega vnetnega odziva - da bodo lahko v naprej identificirali tiste bolnike, ki potrebujejo prednostno obravnavo, in preučili različne možnosti zdravljenja, vključno s potrebo po mehanskem predihavanju.

Kot so še pojasnili, so uspeli pridobiti dovoljenje ameriške zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA) za testiranje Elecsys IL-6. Gre za teste, s katerimi merijo ravni biomarkerja interlevkin 6 (IL-6).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.