N.Z. | 11. 1. 2022, 11:14

T-celice (nastale po prebolelih navadnih prehladih) ključne za potek covida

profimedia
T-celice (nastale po prebolelih navadnih prehladih) ključne za potek covida (foto: profimedia)

Imperial College London je v ponedeljek objavil študijo, s katero dokazujejo, da T-celice, ki so se razvile tekom predhodnih okužb s koronavirusi navadnih prehladov, igrajo ključno vlogo pri imunski zaščiti organizma ob infekciji s SARS-CoV-2 virusom.

V študiji so od septembra 2020 raziskovali T-celice, ki so nastale po predhodnih običajnih prehladih pri skupaj 52 kontaktih, ki so prišli v stik z okuženimi s SARS-CoV-2 virusom. Ugotovili so, da je bilo pri polovici njih (torej 26), ki niso razvili infekcije, moč zaznati znatno višje ravni T-celic. Znanstveniki Imperiala niso postavile teze, kako dolgo bi lahko trajala imunološka zaščita po običajnih prehladih, so pa zdaj prepričani, da predhodne infekcije s koronavirusi navadnih prehladov lahko preprečijo razvoj Covida-19, so zapisali pri Jutarnji.hr.

Študija je bila objavljena v časopistu Nature Communications, njen največji doprinos pa ta trenutek ocenjujejo v smeri dizajniranja novic cepiv proti Covidu-19.

Gre za pomemna spoznanja, saj trenutna cepiva proti Covidu-19 ciljajo na beljakovinske bodice virusa, ki pa redno mutirajo. Dober primer za to je prav različica omikrona, ki je tako mutirala, da so cepiva proti njej manj učinkovito kot proti variaciji delta.

Ker notranji proteini virusa, na katere so pozorne prav T-celice, mutirajo precej počasneje, se zdaj sprašujejo, ali bi ne bila cepiva proti novim in novim različicam na dolgi rok učikovitejša, če bi temeljila na spodbujanju razvoja T-celic, namesto da se (kar je bila praksa do sedaj) osredotočajo prvenstveno na ustvarjanje nivoja protiteles.

Sporočilo študije seveda NIKAKOR NI to, da bi se morali 'pustiti' prehladiti, temveč to, da gre pozornost (prav zaradi pojavov novih mutacij) nekoliko bolj posvetiti še T-celicam.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.