12. 5. 2020, 15:34 | Promocijska objava

Tako lahko poskrbite za higieno v avtomobilu in odstranite mikrobe

promocijski materiali

Zdaj, ko se naš način življenja, ki smo ga poznali pred začetkom epidemije, počasi vrača, je od nas samih v največji meri odvisno ali bomo ostali zdravi. Ustrezna zaščita in odgovorno ravnanje, pa je tisto, ki nam lahko najbolj pomagata pri preprečevanju širjenja novih okužb. Ob tem je na mestu vprašanje, kako varno je, če se npr. z nami v avtomobilu vozi več ljudi, ki niso iz istega gospodinjstva oz., če uporabljamo avto, ki je v souporabi? 

Higiena je seveda ključna. Med brskanjem po različnih virih informacij smo naleteli tudi na zanimiva pripročila zdravnice Dr. Jenny Dodman, vodje zdravstvene službe pri Fordu v Veliki Britaniji. Poudarja, da je bolj kot kadarkoli doslej treba poskrbeti, da je avto ob uporabi čist: ‘Vedeti moramo, da so lahko mikrobi različnih oblik. Mikroorganizmi so ves čas v naši okolici in to je povsem normalno, škoduje nam namreč lahko le manjše število teh organizmov. Cilj čiščenja mora biti odstranjevanje vseh potencialno škodljivih mikroorganizmov. Na primer virusov, kot je COVID-19. Ko oseba, okužena z virusom COVID-19, kašlja ali kiha, kapljice, ki vsebujejo virus, padejo na površine v okolici te osebe. Ta površina postane kontaminirana in, če se jo nekdo dotakne z dlanmi, s temi pa se nato dotakne svojega obraza, lahko prenese virus v oči, usta ali nos, od koder vstopi v telo’ še dodaja zdravnica. Po dosedaj znanih podatkih lahko tak virus na površini v avtomobilu preživi tudi 72 ur.

Tukaj boste našli nekaj koristnih napotkov, kako lahko sami poskrbite, s čiščenjem in dezinfekcijo, za zaščito pred virusom.

promocijski materiali

Zapoved številka ena, v avtomobilu imejte razkužilo za roke!

Pogostost čiščenja ni predpisana. Avto čistite v rednih presledkih, še posebej takrat, ko pride do onesnaženja površine in med vsako zamenjavo voznikov. V vozilu imejte vedno razkužilo za roke, v predalu pa naj bodo na voljo tudi razkužilni robčki na osnovi alkohola ali pršilo.

Gospodinjska čistila in razkužila na osnovi alkohola delujejo

Za čiščenje notranjosti avtomobila nikoli ne uporabljajte izdelkov, ki vsebujejo belilo ali vodikov peroksid. Prav tako se izogibajte izdelkom na osnovi amonijaka, ki lahko poškoduje nekatere posebne premaze, na primer proti bleščanju in prstnim odtisom. 

Pomislite, kje vse se dotikate avtomobila, pozor na varnostni pas!

Posebno pozornost morate posvetiti površinam, ki se jih pogosto dotikate, na primer volanskemu obroču, ročicam, prestavni ročici, stikalom, tipkam in zaslonu na dotik, ročicama za upravljanje brisalcev in smernikov, naslonom za roko in elementom za nastavljanje sedežev. Visoko na seznamu za čiščenje morajo biti tudi varnostni pasovi. Varnostni pas je nameščen prečno čez trup voznika in zelo verjetno prevzame največji delež kapljic pri kašljanju in kihanju.

promocijski materiali

Avto zapeljite med ‘krtače’

Če izberete ročno pranje vozila, obstaja večja verjetnost, da bodo druge osebe od vas oddaljene manj od dveh metrov, kot če se odločite za avtomatsko avtopralnico, kjer sedite v svojem vozilu z zaprtimi okni. Bolj varno je pranje v avtomatski avtopralnici.

Rokavice in vožnja – ni potrebe

Za zaščito pred okužbo seveda lahko uporabljajte tudi rokavice. Upoštevajte pa, da lahko ob stiku z okuženo površino pride do kontaminacije rokavice in, če se s to rokavico dotaknete obraza, se okužite. Se pravi, je redno razkuževanje in umivanje lahko celo bolj pomembno kot uporaba rokavic.

Avta ne dajajte drugemu v začasno uporabo

Avtomobila ne posojajte osebam, ki ne živijo v vašem gospodinjstvu, saj bi tako kršili priporočila strokovnjakov glede socialnega distanciranja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.