I. D. | 11. 6. 2022, 19:10

Telesna višina je povezana z nekaterimi zdravstvenimi tveganji. Ste med ogroženimi?

Profimedia

Število centimetrov je povezano z nagnjenostjo k določenim boleznim, od težav s srcem do poškodb živcev. Preverite, na kaj morate biti pozorni.

Višina je očitno dejavnik pri različnih zdravstvenih težavah, a kako natančno so povezane med sabo, je težko določiti. Vedno namreč obstaja dvom, ali je krivec dejansko višina, ali okoliščine, ki na višino vplivajo, na primer prehrana in družbenoekonomski status.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tall Couple (@error401cm)

Da bi vsaj delno odgovorili na to vprašanje, so ameriški raziskovalci primerjali podatke o višini in zdravstvenem stanju 200.000 odraslih belcev in 50.000 odraslih temnopoltih posameznikov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Long Tall Sally (@longtallsallyfashion)

"Če me majhni ljudje prosijo, naj jim podam nekaj z najvišje police, jih smem jaz prositi, naj mi pobirajo stvari s tal?"

Po podatkih Statističnega urada je povprečna Slovenka visoka 165 cm, Slovenec pa 178 cm.

Upoštevali so več kot 1000 bolezni in najmočnejšo povezavo našli med visokimi ljudmi ter atrijsko fibrilacijo in krčnimi žilami. Visoki ljudje imajo sicer nižje tveganje za srčno-žilne bolezni, povišan krvni tlak in holesterol.

Profimedia

Največja študija povezav med višino in zdravstvenimi težavami do zdaj je pokazala tudi večje tveganje pri visokih za periferno nevropatijo (poškodbe perifernih živcev, kar sproži šibkost, odrevenelost in bolečine v rokah in nogah), kot tudi osteomielitis (vnetje sklepov in kosti) ter razjede na stopalih in dlaneh.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TALL MEN FANPAGE 🇮🇹 (@giantmenfan)

Podobna študija, ki so jo v Veliki Britaniji opravili leta 2018, je pokazala, da so višji ljudje v povprečju mlajši, imajo nižji ITM in manjše razmerje med obsegom pasu in bokov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.