Morda na to ne pomislimo, a strokovnjaki pravijo, da si tako naredimo veliko uslugo pri ohranjanju dobrega zdravja.
Pomembno je, da smo na svoje zdravje pozorni v vseh življenjskih obdobjih. Potrebe našega telesa se s staranjem spreminjajo, zato je dobro usvojiti zdrave navade - še posebej ob vstopu v petdeseta leta. Takrat je res čas za spremembe, kar se tiče hrane. Morda se še ne počutite kaj bistveno drugače kot v štiridesetih letih, a telo začenja počasi doživljati spremembe. Pojavljajo se fizični znaki staranja in postopoma se spreminjajo tudi prehranske potrebe - zato je v tem času uravnotežena prehrana pomembnejša kot kdaj koli prej, piše portal EatingWell.
"Živila, ki se najpogosteje povezujejo z zdravim staranjem v Združenih državah, so sadje, zelenjava, polnozrnata žita, nenasičene maščobe, oreški, stročnice in mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob," je pojasnila dietetičarka Maggie Moon.
Čeprav ni treba ničesar popolnoma izločiti, obstaja nekaj vrst hrane, ki bi jih po 50. letu morali uživati redkeje, ne zaradi strogih prepovedi, temveč zaradi boljšega počutja in ohranjanja zdravja. Nutricionisti izpostavljajo pet skupin živil, ki jih je najbolje pustiti za posebne priložnosti.
Ocvrte jedi
Čeprav se sivi lasje pokažejo hitreje kot spremembe na srcu, staranje močno vpliva na srčno-žilni sistem. Ko dosežemo petdeset let, se pogosto pojavijo dejavniki tveganja, kot sta visok krvni tlak ali postopno povečanje telesne teže, kar poveča verjetnost za srčne bolezni. Ocvrta hrana je bogata s kalorijami, nasičenimi maščobami in spojinami, ki povečujejo vnetja.
"Redno uživanje ocvrte hrane zvišuje raven holesterola, spodbuja vnetja in povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni. Več ocvrte hrane jemo, večje je tveganje za možgansko kap in srčno odpoved," pojasnjuje Moon. To ne pomeni, da se ji morate za vedno odpovedati, a naj ostane redko zadovoljstvo.
Sladke pijače
Pijače, obogatene s sladkorjem, so največji vir dodanega sladkorja v prehrani, skoraj dve tretjini odraslih pa pije vsaj eno takšno pijačo na dan. Občasna gazirana pijača ni težava, toda redno uživanje lahko poveča tveganje za:
- kardiovaskularne bolezni,
- sladkorno bolezen,
- druga kronična stanja.
Raziskave kažejo tudi povezavo med pretiranim vnosom sladkorja in povečanim tveganjem za demenco. V eni od študij so imeli ljudje z najvišjim vnosom sladkorja 43 % večje tveganje za razvoj demence. Najbolj enostaven način za zmanjšanje skupnega vnosa sladkorja je ta, da najprej izločite sladkane pijače.
Slana hrana
Sol je še en dejavnik, ki lahko obremeni srce, zlasti če jo leta uživamo v velikih količinah. Odstranitev solnice z mize ni dovolj, glavni viri soli so ultrapredelana živila: juhe iz konzerve, suhomesnati izdelki, čips in prigrizki, pripravljene omake, prelivi za solato.
"Pomembno je zmanjšati vnos slane hrane, saj je visok krvni tlak v srednjih letih povezan s slabšimi kognitivnimi funkcijami in večjim tveganjem za demenco v poznejšem življenju," poudarja dietetičarka. Priporočeno je, da odrasli ne zaužijejo več kot 2.300 mg natrija na dan, toda povprečen vnos to mejo pogosto presega za več kot 1.000 mg. Zato je branje deklaracij zdaj pomembnejše kot kdaj koli prej.
Beli kruh in drugo rafinirano pecivo
Čeprav je sendvič hiter in priročen obrok, lahko beli kruh bolj vpliva na staranje, kot si mislite. "Večina pakiranih kruhov vsebuje veliko rafiniranih ogljikovih hidratov in malo vlaknin, kar povzroča hitre skoke krvnega sladkorja," pravi nutricionistka Anne Danahy. Dolgoročno ti skoki povečujejo tveganje za inzulinsko rezistenco, ki je povezana z zmanjšano možgansko funkcijo. Rešitev je, da izberete polnozrnati kruh, sendvič pa obogatite z zelenjavo za boljšo hranilno vrednost.
Preberite še:
- Ti dve živili pospešujeta staranje in sta gorivo za raka: po 40. letu se jima izogibajte
- Živilo, ki uničuje možgane in predstavlja gorivo za nastanek raka: po 40. letu se mu moramo nujno izogniti
- Teh 5 vrst hrane ne smete uživati, če se ne želite prehitro postarati
Alkohol
Občasno uživanje v kakšnem kozarčku vina je v redu, a treba je vedeti, da se s staranjem spreminja tudi način, kako telo presnavlja alkohol. "Ko se staramo, telo počasneje presnavlja alkohol, zato njegovi učinki trajajo dlje in so močnejši," pojasnjuje Danahy. Tudi eno pijačo na dan povezujejo z zmanjšanjem volumna sive možganovine, kar prispeva k upadu kognitivnih sposobnosti. Pretirano uživanje alkohola zmanjšuje absorpcijo kalcija, povečuje tveganje za osteopenijo in osteoporozo, povečuje skupni vnos kalorij, prispeva k nabiranju maščobe, zlasti v predelu trebuha. "Mnogo žensk v postmenopavzi, ki se borijo z maščobnimi oblogami na trebuhu, opazijo pomembno izboljšanje, ko opustijo večerni kozarec vina," pravi Danahy.
Na kaj se osredotočiti po 50. letu
Tukaj je nekaj navad, ki še posebej prispevajo k zdravemu staranju:
1. Jejte barvno raznoliko hrano
Sadje in zelenjava vseh barv pomagata zmanjševati vnetja, ki so ključni dejavnik pri nastanku demence in srčnih bolezni.
2. Izbirajte puste beljakovine
Pomagajo ohranjati mišično maso in zdravje kosti.
3. Uživajte več stročnic
Bogate so z vlakninami in spodbujajo zdrav črevesni mikrobiom – pomemben za stabilen imunski sistem in dobro prebavo.
4. Grizljajte oreščke
So vir zdravih maščob, antioksidantov in vlaknin. Redno uživanje se povezuje z boljšimi zdravstvenimi izidi v poznejših letih.