N. V. | 30. 9. 2024, 08:00
Na vas preži nevarna bakterija: te hrane po pripravi nikar ne jejte več, tudi če stoji v hladilniku
Tudi če je videti povsem v redu, ni več varno.
Čeprav ima vsa hrana, ki jo kupimo ali pripravljamo svoj rok uporabe, se najbrž niste vprašali, kakšen je rok uporabe testenin. Morda se zdi, da testenine ne bodo predstavljale težav, a ni tako.
Če testeninam preteče rok uporabe, se pojavi bakterija Bacillus cereus. Ta bakterija lahko živi povsod, kjer ima možnost – v zemlji, hrani in celo prebavnem sistemu.
Resne zdravstvene posledice
Nekateri sevi te bakterije so uporabni za probiotike, drugi pa lahko povzročijo resno zastrupitev s hrano, če jim dovolimo, da rastejo in se razmnožujejo, na primer, ko hrano shranjujete v napačnih pogojih. Najhujši izid je lahko smrt.
- Eden takih primerov je bil zabeležen v Journal of Clinical Microbiology leta 2005 – pet otrok v eni družini je zbolelo, potem ko so zaužili solato iz testenin, ki je stala štiri dni. Hrano so pripravili v petek, v soboto pa so jo vzeli na pot. Nato so jo postavili v hladilnik do ponedeljka zvečer, ko so jo otroci pojedli za večerjo. Tisti večer sta otroka začela bruhati in končala v bolnišnici. Najmlajši otrok je umrl, enemu otroku so odpovedala jetra, ostali otroci so imeli zastrupitev s hrano. "Opisani primer smrti po odpovedi jeter zaradi uživanja solate s testeninami kaže, kako resna je lahko zastrupitev s hrano," so pojasnili raziskovalci.
- Raziskava iz leta 2011 pa navaja, da si je 20-letni študent iz Belgije pripravil kosilo za celi teden vnaprej: testenine s paradižnikovo omako. V petek je kosilo pojedel pet dni stare testenine. Sledila je vrsta simptomov, vključno z bolečinami v trebuhu in bruhanjem. Študent je umrl pozneje istega večera.
Poudariti je treba, da večina ljudi, ki dobi to bakterijo, ne bo imela resnih posledic, kot sta odpoved jeter in smrt. Običajno so prisotni le blagi simptomi, ki so značilni za zastrupitev s hrano.
"Pomembno je vedeti, da lahko bakterija B. cereus povzroči resna in smrtonosna stanja, kot je sepsa, pri ljudeh z oslabljeno imunostjo, dojenčkih, starejših in nosečnicah," za Science alert pravi Anukriti Mathur, biotehnološki raziskovalec z Avstralske nacionalne univerze. Dodaja, da večina ljudi ne bo imela tako resnih težav.
Poleg tega Matur poudarja, da pravilno segrevanje hrane večinoma uniči bakterije in njihove toksine. Da bi bili popolnoma varni, ne jejte hrane, ki je predolgo stala – tudi v hladilniku.
Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del