N.Z. | 21. 4. 2022, 10:50

Tisti, ki so zboleli za covidom-19, naj bodo pozorni na simptome sindroma očesne kapi

profimedia
Tisti, ki so zboleli za covidom-19, naj bodo pozorni na simptome sindroma očesne kapi (foto: profimedia)

Pol leta po prebolelem covidu so ameriški znanstveniki pri 65 pacientih zaznali blokade arterij in ven v mrežnici očesa.

Zaradi sumov, da bi tisti, ki so preboleli covid-19, lahko imeli tudi na dolgi rok več težav s krvnimi strdki, je ekipa ameriških raziskovalcev spremljala zdravstveno stanje pol milijona prebolelih po covidu, da bi pol leta kasneje dejansko zaznali več primerov krvnih strdkov v različnih delih telesa. V dotični študiji so bili še posebej pozorni na strdke v venah in arterijah očesne mrežnice in živčnem tkivu ozadja očesa, ki slike sprejema in jih pošilja v možgane.

Kot že povedano, so prav takšne spremembe ugotovili pri 65 od pol milijona opazovanih pacientov, med katerimi so bili praviloma tisti, ki so jih že bremenile bolezni diabetesa, visokega krvnega tlaka in visokega holesterola.

Znanost si še ni povsem na jasnem, ali morda vseeno ne gre za naključje, saj število prizadetih glede na množico opazovanih ni bilo veliko. Po drugi strani pa najdba statistično ni zanemarljiva. Tveganje za očesno kap se je namreč povečalo s 35-odstotnega tveganja pred covidom na 54-odstotno tveganje po covidu.

Dotična študija sama po sebi še ne more dokazati, da je te krvne strdke povzročil prav covid-19. Da bi se hipoteza potrdila, bodo potrebne nove študije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.