To je edini kruh, ki bi ga morali jesti, pravijo strokovnjaki: gre za eno posebnost, ki je ostale vrste kruha nimajo

2. 10. 2025, 17:00 | Uredništvo
To je edini kruh, ki bi ga morali jesti, pravijo strokovnjaki: gre za eno posebnost, ki je ostale vrste kruha nimajo (foto: Profimedia)
Profimedia

Kruh pogosto uživa slab sloves, ko gre za prehranjevalne navade, a to ni vedno upravičeno.

Čeprav gre za ogljikove hidrate, kruh lahko predstavlja del uravnotežene prehrane - seveda pod pogojem, da izberemo pravo vrsto. Danes je izbira res velika, zato se pojavi vprašanje: kako vedeti, kateri kruh je najboljši za zdravje? Da bi pomagali razrešiti to dilemo, so trije registrirani dietetiki za portal Health.com delili svoje mnenje.

Zakaj je določen kruh zdrav?

Po mnenju strokovnjakov je kruh zdrav, če izpolnjuje nekaj ključnih pogojev. Najprej bi moral biti bogat z vitamini in minerali, ki prispevajo k splošnemu zdravju organizma. Pomembno je tudi, da vsebuje dovolj prehranskih vlaknin, saj te pospešujejo prebavo in pomagajo, da dlje ostanemo siti. Poleg tega naj bi zdrav kruh vseboval tudi dovolj beljakovin, ki so nujne za zdravje mišic, kosti in kože.

Najboljša izbira je kruh iz polnozrnatih žit, brez rafinirane moke, saj polnozrnato zrno vsebuje vse dele - otrobe, kalček in endosperm - v katerih se nahajajo najdragocenejša hranila. Na koncu je pomembno tudi, da kruh ne vsebuje dodanega sladkorja oziroma ga vsebuje čim manj, saj pretiran vnos sladkorja povečuje tveganje za različne kronične bolezni.

Iz stene so prihajali zvoki, ko so jo odprli, so ostali odprtih ust

Preberite še: 

Taka so priporočila dietetikov

Vsi trije strokovnjaki so se strinjali v enem – najboljša izbira je 100 % polnozrnati kruh. Ta je naravno bogat z vlakninami, vitamini skupine B, železom, magnezijem in selenom, poleg tega pa vsebuje več beljakovin kot beli kruh. "V nasprotju z belim kruhom polnozrnati ohrani vse dele zrna. To pomeni, da telesu ponuja polno vrednost, ki jo žitarica naravno vsebuje," pojasnjuje Lena Beal iz Akademije za prehrano in dietetiko.

Zakaj je kaljeni kruh še boljši?

Dietetičarka Grace Derocha posebej izpostavlja kaljeni polnozrnati kruh. Gre za kruh, narejen iz zrn, ki so bila prej nakaljena, kar poveča njihovo hranilno vrednost. "Kaljenje izboljša prebavljivost, poveča vsebnost beljakovin in pomaga pri boljši absorpciji hranil, kot so vitamini skupine B in železo," pravi Derocha. Dodaja, da ima kaljen kruh lahko tudi blažji vpliv na raven sladkorja v krvi, kar je koristno za ljudi, ki pazijo na glikemični indeks hrane. Z njo se strinja tudi nutricionistka Samantha Cassetty, ki poudarja, da kaljenje olajša prebavo in dodatno poveča hranilno vrednost kruha.

Če torej iščete najbolj zdrav kruh, strokovnjaki priporočajo, da izberete 100-odstotno polnozrnati kruh, še bolje pa je, če imate možnost poseči po kaljenem polnozrnatem kruhu. Ta vsebuje več hranilnih snovi, lažje se prebavi in lahko blagodejno vpliva na raven sladkorja v krvi. Uravnotežena prehrana ne pomeni izločanja kruha, temveč pametno izbiro njegove vrste.

Vsi trdijo, da je ta živila nujno vključiti v prehrano, a v resnici ... (ne verjemite vsemu, kar preberete)

Novo na Metroplay: Tina Deu: “V Centru Rog na vsakem koraku srečaš zanimive ljudi!”