22. 2. 2024, 15:11 | Promocijska objava

To je kruh, v katerega ne zagrizete le brez slabe vesti, ampak sodi na vaš meni uravnotežene prehrane

Žito

Brez kruha si marsikdo ne zna predstavljati življenja. Je najosnovnejše živilo, ki obenem v nas vzbuja občutke domačnosti, prijetnosti, topline. Pa vendar je kruh nekje v preteklosti pridobil tudi negativen predznak, češ da redi in nam ne zagotavlja dovolj hranil. No, zdaj je čas, da mu ta nezasluženi slabi sloves odvzamemo in ozavestimo, da ima kruh svoje mesto v uravnoteženi prehrani.

Pred nekaj leti je postal pravi hit kruh z drožmi. Droži so fermentirana mešanica moke in vode – gre za približno 50 različnih vrst mlečnokislinskih bakterij in 20 različnih vrst kvasovk, naravno prisotnih v moki. Medtem ko mlečnokislinske bakterije sestavljene ogljikove hidrate oz. škrob razgrajujejo v enostavne sladkorje oz. glukozo, s katerimi se hranijo kvasovke, nastaja ogljikov dioksid, ki povzroči vzhajanje. Postopek poteka precej počasneje kot z običajnim kvasom, kjer gre za eno samo vrsto kvasovk, a je tak kruh veliko lažje prebavljiv ter ima neprimerljivo več hranil in mineralov.

Vse prednosti kruha z drožmi

• Lažja prebavljivost: zaradi mlečnokislinskih bakterij in divjih kvasovk se naš organizem ne trudi z razgrajevanjem škroba.

• Nižji glikemični indeks: zaradi manjših vsebnosti škroba ima kruh z drožmi nižji glikemični indeks, kar pomeni, da ne redi (v zmernih količinah).

• Nižja vsebnost glutena: mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke med počasnim vzhajanjem razgrajujejo tudi gluten.

• Boljši okus: procesi mlečnokislinskih bakterij dajejo kruhu dodatno aromo.

• Daljša svežina: mlečnokislinske bakterije proizvajajo ocetno kislino, zaradi katere kruh dlje ostane svež.

• Boljši izkoristek hranil in mineralov: z daljšo fermentacijo svojemu telesu omogočimo, da izkoristi kar največ mineralov, prisotnih v žitih.

Občutek v želodcu, ko pojemo kruh z drožmi, je lahkoten, izognemo se skokom sladkorja v krvi, mlečna kislina pa ima blagodejen vpliv na našo črevesno sluznico.

Ker je današnji tempo življenja res hiter, pa vsakdo nima možnosti sam peči kruha z drožmi, saj ta zahteva kar veliko časa priprave in tudi nekaj potrpežljivosti. Zato z vami delimo namig, kateri kruh izbrati, da boste lahko z njim obkljukali vse prej naštete prednosti.

Govorimo o družini kruhov Žito Drožnik, ki je res dobra izbira za vas, za vaše dobro počutje in zdravje. Prav Drožnik 400 g je pred kratkim prejel nagrado Inovativno živilo desetletja, ki jo podeljuje Inštitut za nutricionistiko ob jubilejni, 10. podelitvi najbolj inovativnih slovenskih živil leta. 

Gre torej za najbolj inovativen slovenski kruh v zadnjem desetletju. Odlikuje ga raznovrstnost kultur, ki jih najdemo v drožeh in ki poskrbi, da je Žitov Drožnik boljšega okusa, nepozabnega vonja in izjemne svežine več dni. Kruh ima tudi ugodno nutritivno sestavo, saj vsebuje le en odstotek soli.

Žito

Dodane vrednosti kruha Drožnik

• Narejen je brez dodanega kvasa in aditivov, ki jih vsebujejo konkurenčni izdelki, ter je z dodanimi drožmi.

• Je lažje prebavljiv. 

• Je vir prehranskih vlaknin.

• Zaradi posebnega postopka priprave nima intenzivnega kislega okusa, ki je sicer značilen za izdelke z dolgimi fermentacijskimi postopki.

• Ponaša se s hrustljavo skorjo in puhasto sredico.

• Je zelo aromatičen in bogatega okusa.

• Pohvali se lahko tudi s podaljšano svežino in obstojnostjo brez drobljenja.

Drožnik 400 g je del večje družine. V letih 2021 in 2022 je Žito lansiral skupino izdelkov z drožmi pod imenom Drožnik. V letu 2023 so lansirali dodatni izdelek z drožmi – koruzni Drožnik.

Žito
Žito kupcem ponuja več kot 100 različnih vrst kruha in pekovskega peciva iz kakovostne pšenice. Pri potrošnikih so prepoznani kot kakovosten slovenski ponudnik širokega asortimana kruha in pekovskih peciv. Poleg krovne blagovne znamke Žito so med potrošniki dobro poznane tudi znamke kruha: Jelen, Hribovc, Stoletni, Ajdov z orehi, Drožnik ... Za izdelke so bili tudi večkrat nagrajeni, med njimi je doslej več kot 541 zlatih priznanj za odlično kakovost, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije, zvezdice odličnosti okusa – Superior Taste Award, nagrada za najbolj inovativno živilo in druge. Letos pa so prejeli še 12 priznanj Zvezda odlične kakovosti, ki jih prav tako podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije.