Če se na vašem jedilniku vsaj občasno znajdejo ribe, si privoščite takšno, ki je poceni, polna okusa in odlična za vaše telo.
Govorimo o skuši - ribi, ki prebiva tudi v Jadranskem morju. Kot je zapisano na Wikipedii, skuše zrastejo do 45 centimetorv, lahko pa dosežejo tudi do enega kilograma teže. Njihova povprečna velikost pa je okrog 30 centimetrov, težke pa so od 25 do 30 dekagramov. Morda preseneča dejstvo, da lahko skuša živi do 20 let. Spada med plavo ribo in je izrazit plenilec, glavna hrana za te ribe pa so sardele. Jate skuš običajno tesno sledijo velikim jatam sardel, tako da jih ribiči po navadi lovijo skupaj z njimi. Večino leta skuše tako preživijo v velikih jatah, v globine pa se spustijo le pozimi, v času, ko se drstijo.
Ko se sveže ulovljene skuše pojavijo v ribarnicah, si jih številni radi privoščijo - predvsem zaradi njihovega okusa. A malokdo ob tem pomisli na resnične koristi, ki jih uživanje teh rib prinaša telesu. Seveda pa ima vsako živilo svoje lastnosti in na svoj način deluje na človeško telo.
Kemična sestava: moč beljakovin in zdravih maščob
Skuša je bogata z beljakovinami in maščobami, zlasti če je ulovljena pozimi v hladnejših morjih. V povprečju vsebuje približno 13 gramov maščobe, kar jo uvršča med mastne ribe, ter približno 18 gramov beljakovin, ki se absorbirajo kar trikrat hitreje kot tiste iz govejega mesa. Poleg tega je nizkokalorična riba - za dnevni vnos kalorij bi morali pojesti okoli 700 gramov ribe. A ne gre pozabiti, da vsebuje tudi dragocene maščobe, ki pomembno prispevajo k zdravju celotnega telesa.
Nenasičene maščobne kisline – varuhinje celic
Skuša je bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki delujejo kot močni antioksidanti. Ti krepijo celične membrane in nevtralizirajo proste radikale – snovi, ki lahko poškodujejo celične stene in povzročijo številne bolezni, tudi rakave. Redno uživanje rib je zato eden najboljših načinov za zaščito organizma. Ni naključje, da otrokom marsikdo daje ribje olje. Skuša vsebuje snovi, ki spodbujajo uravnoteženo rast in razvoj, zato je izjemno koristna tudi za nosečnice in doječe matere. Pri mladostnikih pa pomaga preprečevati neravnovesje med rastjo in razvojem notranjih organov.
Preberite še:
- Leto dni je jedel le ribe: rezultati so ga osupnili, pa tudi njegovega zdravnika
- Uporabite ta trik in riba vam med cvrenjem ne bo nikoli razpadla (poznajo ga le izkušeni)
Bogastvo mineralov in vitaminov
Skuša vsebuje celo vrsto dragocenih mineralov: kalij, fosfor, fluor, žveplo, cink, klor in natrij. Prav tako je bogat vir skoraj vseh vitaminov skupine B, še posebej vitamina B12 in vitamina PP. Vitamini skupine B sodelujejo pri sintezi DNK in presnovi maščob, pomagajo uravnavati krvni sladkor, krepijo živčni sistem ter prispevajo k tvorbi hemoglobina in boljšemu dovajanju kisika po telesu.
Zaradi vsebnosti zdravih maščob in nenasičenih maščobnih kislin skuša izjemno blagodejno vpliva na možgane, kožo in lase. Visoka vsebnost fosforja spodbuja nastajanje encimov, ki omogočajo kemične reakcije v celicah, fosforjeve kisline pa so del človeškega skeleta – zato je skuša koristna tako za otroke kot odrasle.
Z rednim uživanjem skuše lahko ohranimo vitalnost celotnega telesa. Še posebej je priporočljiva za otroke v razvoju in za odrasle, saj s starostjo prihaja do težav z mišično-skeletnim sistemom. Skuša torej združuje okus in zdravje v popolnem ravnovesju. Zato si to ribo le privoščite in uživajte v njenem polnem okusu.
Povzeto po: portal Novi.ba